Reuters: G7-ryhmä harkitsee venäläisen öljyn hintakatoksi 65–70 dollaria

EU-maiden pysyvät edustajat yrittävät muodostaa yksimielisyyden Venäjän öljyn hintakatosta keskiviikkona.

Öljytankkeri raakaöljyterminaalissa Nahodkan satamassa Venäjän kaukoidässä.

23.11. 16:38 | Päivitetty 24.11. 14:59

Talousmahtien G7-ryhmä harkitsee venäläisen raakaöljyn hintakaton asettamista 65–70 dollariin barrelilta, kertoo nimetön EU-diplomaatti uutistoimisto Reutersille.

EU-maiden pysyvät edustajat ovat keskiviikkona koolla, ja tarkoituksena on saada yksimielisyys hintakatosta päivän päätteeksi.

Reutersin mukaan EU-mailla on näkemyseroja hintakattomekanismin yksityiskohdista. Osa jäsenmaista haluaisi asettaa hintakaton ehdotettua alemmaksi ja osa ylemmäksi.

Yhdysvaltojen ja muiden G7-maiden, EU:n ja Australian on määrä ottaa käyttöön Venäjän meriteitse kuljetettavalle öljylle hintakatto 5. joulukuuta.

Hintakatto olisi uusi talouspakote, jolla yritetään vaikeuttaa Venäjän kykyä rahoittaa hyökkäyssotaansa Ukrainassa. Hintakatolla rajoitettaisiin tuloja, joita Venäjä saa raakaöljyn myynnistä.

Uutistoimisto Reutersin lähteen mukaan Puola, Liettua ja Viro pitävät 65–70 dollarin hintakattoa barrelia kohden liian korkeana, koska maat haluavat asettaa hintakaton Venäjän tuotantokustannusten perusteella.

Sen sijaan Kypros, Kreikka ja Malta pitävät sitä liian alhaisena, koska maat pelkäävät maansa lipun alla purjehtivien alusten ulosliputuksia, Reuters kertoo.

Hintakatto toteutettaisiin siten, että sen asettaneet maat kieltäisivät laivaus-, vakuutus- ja jälleenvakuutusyhtiöitä tarjoamasta palveluita venäläisen raakaöljyn merikuljetuksille, jos öljyä ei myydä alle hintakaton.

Hintakatto vaikeuttaisi selvästi Venäjän öljymyyntiä hintakattoa korkeammalla hinnalla, koska maailman tärkeimmät laivaus- ja vakuutusyhtiöt sijaitsevat G7-maissa. Venäjä vie noin 70–85 prosenttia raakaöljystään öljytankkereilla.

Raakaöljy on Venäjän suurin vientituote, ja sen vienti vastaa noin kymmentä prosenttia öljyn tarjonnasta maailmassa. Venäläisöljyn tuotantokustannusten arvioidaan olevan noin 20 dollaria barrelilta.

Hintakattoneuvottelut ovat tasapainoilua. Venäjän hintakatto yritetään asettaa siten, että se vähentäisi Venäjän tuloja mutta ei liikaa. Hintakaton pitäisi jättää Venäjälle mahdollisuuden tehdä voittoa öljyviennillään, jotta maa ei supistaisi liikaa öljyn tarjontaansa maailmanmarkkinoille.

Keskiviikkona kello 16.30 venäläinen urals-raakaöljy maksoi noin 67 dollaria. Korkeimmillaan hinta on tänä vuonna ollut 111 dollaria.

Oikaisu 24.11. kello 14.59: Artikkelissa luki aiemmin, että hintakatto toteutettaisiin niin, että sen asettaneet maat kieltäisivät yhtiöitä tarjoamasta palveluita venäläisen raakaöljyn merikuljetuksille, jos öljyä myytäisiin alle hintakaton. Todellisuudessa yhtiöitä kiellettäisiin tarjoamasta palveluita, jos öljyä ei myydä alle hintakaton.

Tietoa ei ole vielä lähdetty hakemaan