FT: Sam Bankman-Fried kertoi olevansa syyllinen kryptopörssi FTX:n romahdukseen

FTX:n perustanut Sam Bankman-Fried kertoo kirjeessään entisille työn­tekijöilleen olevansa pahoillaan ”valvontavirheestä”.

Kaatuneen kryptopörssi FTX:n perustaja Sam Bankman-Fried tiedotustilaisuudessa Miamissa vuonna 2021.

23.11. 18:51

Kryptopörssi FTX:n perustanut Sam Bankman-Fried on tunnustanut kirjeessään FTX:n entisille työntekijöille olevansa syyllinen yhtiön kaatumiseen, kertoo brittilehti Financial Times (FT).

Bankman-Fried kertoo FT:n haltuunsa saamassa kirjeessä, että FTX:n romahdus oli seurausta hänen oman sijoitusyhtiönsä Alameda Researchin liiallisesta velkaantumisesta.

Bankman-Friedin mukaan hän ei kuitenkaan ollut täysin tietoinen Alameda Researchin virtuaalivaluutoilla kauppaa käyneiden työntekijöiden ottamista riskeistä. Kirjeen mukaan hän ei myöskään tajunnut, kuinka suuren riskin virtuaalivaluuttojen romahdus voisi aiheuttaa.

FTX salli asiakkaidensa ottaa lainaa virtuaalivaluuttojen ostamista varten, jotta asiakkaat voisivat lisätä sijoitustensa tuottoja velkavivulla. Tämän takia Alameda pystyi tekemään ylisuuria sijoituksia, joita Bankman-Fried ei kertomansa mukaan pysynyt valvomaan.

Kirjeen mukaan Alameda oli keväällä lainannut FTX:ltä kaksi miljardia dollaria (noin 1,9 miljardia euroa), jonka takana oli 60 miljardia dollaria omaisuutta vakuuksina.

Kun Bankman-Friedin yritysrypäs oli kaatumassa, Alamedan velkaantuminen oli noussut kahdeksaan miljardiin dollariin ja vakuudet kutistuneet yhdeksään miljardiin dollariin.

Bankman-Fried kirjoittaa olevan syvästi pahoillaan tästä ”valvontavirheestä” ja sanoo menettäneensä yritysryppäänsä kasvuhulinassa huomion tähän yrityksen ”tärkeimpään asiaan”.

Entinen miljardööri Bankman-Fried kertoo kirjeessään, että keväällä tapahtunut vakaa valuutta Terran romahdus kutisti Alamedan vakuuksia noin 60 miljardista dollarista 25 miljardiin dollariin.

Tilanne heikentyi edelleen marraskuussa erittäin nopeasti, Bankman-Fried kirjoittaa. FTX:n oma FTT-niminen kryptopoletti romahti aiemmin tässä kuussa sen jälkeen, kun virtuaalivaluuttoihin erikoistunut uutissivusto CoinDesk paljasti FTT-poletin suuren merkityksen Alamedan taseelle.

Alamedan sijoitusriskejä kasvatti Bankman-Friedin mukaan myös se, että sillä oli hallussaan kahdeksan miljardin dollarin arvosta FTX:n asiakasvaroja Bankman-Friedin yritysryppään historiaan liittyvien syiden takia. Normaalisti yhtiön omat ja asiakkaiden varat pitäisi olla erillään.

Tietoa ei ole vielä lähdetty hakemaan