Venäjän nettijätti Yandex pyrkii irti Venäjästä, lähtö olisi Putinille takaisku

Yandexin hollantilainen emoyhtiö suunnittelee isoa uudelleenjärjestelyä irtautuakseen Venäjän aiheuttamista ongelmista, kertovat Financial Times ja The New York Times.

Työntekijä Yandexin pääkonttorissa Moskovassa vuonna 2014.

25.11. 11:01 | Päivitetty 25.11. 12:09

Venäjän internetjätti Yandex pyrkii pois maasta.

Venäjän Googleksi kutsuttu yhtiö hakee Vladimir Putinin hyväksyntää järjestelläkseen liiketoimintansa uudelleen ja luopuakseen Venäjän-toiminnoistaan. Asiasta kertovat The New York Times ja talouslehti Financial Times nimettömiin lähteisiin vedoten. Yandex ei ole vahvistanut tietoja.

Jos yhtiö saa hyväksynnän suunnitelmalleen, pääosin Moskovasta käsin toimineen Yandexin hollantilainen emoyhtiö pääsisi eroon yhteyksistään Venäjään. Se aikoo myydä liiketoimintojaan maassa ja järjestellä uudet liiketoimintansa Venäjän ulkopuolisille markkinoille.

Yhtiön irtautuminen Venäjästä olisi Putinille takaisku, sillä hän on yrittänyt kehittää venäläisiä vastineita pakotteiden takia Venäjältä poistuneille länsimaisille teknologiahyödykkeille- ja palveluille.

Tietojen mukaan Yandex myisi esimerkiksi venäläisen hakukoneensa sekä ruoankuljetus- ja taksiliiketoimintansa.

Toistaiseksi ei ole selvää, toteutuuko Yandexin suunnitelma, koska sille tarvitaan sekä osakkeenomistajien että Kremlin hyväksyntä. Lisäksi myytäville liiketoiminnoille pitäisi löytää venäläiset ostajat.

Yandex aloitti pesäeron tekemisen Venäjään jo aiemmin tänä vuonna. Elokuussa Venäjän suurimman sosiaalisen median VKontakten emoyhtiö VK sopi ostavansa Yandexin uutispalvelun ja etusivun.

Kansainväliseksi teknologiajätiksi kehittymisestä haaveillut Yandex ajautui hankaluuksiin Venäjän aloitettua hyökkäyssotansa helmikuussa. Sen jälkeen länsi on pyrkinyt katkaisemaan suhteitaan Venäjään ja venäläisiin yhtiöihin.

Lue lisää: Venäjän ”Googlesta” tuli kertaheitolla kriisiyhtiö ja propagandan tuuttaaja – Sotasensuuriin alistuvasta Yandexista karkaavat nyt sekä työntekijät että rahoittajat.

Yandexin varajohtajana toiminut armenialainen Tigran Khudaverdyan lisättiin Euroopan unionin pakotelistalle keväällä. Hän oli osallistunut Putinin koolle kutsumaan oligarkkien tapaamiseen Kremlissä 24. helmikuuta 2022. Yandexin perustaja ja toimitusjohtaja Arkadi Volož päätyi pakotteiden kohteeksi kesällä.

Yandexin toimitusjohtaja Arkadi Volož Moskovassa 2020.

Ylipäänsä Venäjään kohdistuvat pakotteet vaikeuttavat Yandexin uusien liiketoimintojen kehittämistä, kertovat lähteet The New York Timesille. Esimerkiksi itseajavien autojen, koneoppimisen ja pilvipalvelujen kehittäminen vaatii länsimaista teknologiaa ja asiantuntijoita.

Yandexin suunnitelmaa vie Kremlissä eteenpäin Venäjän entinen valtiovarainministeri Aleksei Kudrin, jonka odotetaan nousevan yhtiössä johtotehtäviin.

Tietoa ei ole vielä lähdetty hakemaan