Öljymarkkinoilla hermot kiristyvät, Kiinan koronatilanne uhkaa leikata kysyntää

Kiinan koronatartuntojen määrän kasvun uskotaan supistavan öljyn kysyntää, mikä laskee öljyn maailman­markkina­hintoja.

Raakaöljyn hinnat ovat olleet tällä viikolla näkyvässä laskussa. Kuvassa öljypumppuja Kaliforniassa syyskuussa.

25.11. 14:51

Raakaöljyn maailmanmarkkinoilla eletään epävarmuuden aikaa, mikä on laskenut hintoja.

Raakaöljyn futuurihinnat ovat olleet laskussa jo kolme peräkkäistä viikkoa ja Pohjanmeren brent-viitelaadun hinta laski tällä viikolla alimmalle tasolleen sitten tammikuun. Perjantaina hinta oli kuitenkin nousussa ja kipusi 87 dollariin barrelilta. Yhdysvaltojen WTI-viitelaadun hinta oli perjantaina tasaisena noin 78 dollarissa barrelilla.

Hintojen laskuun ovat vaikuttaneet näkymät kysynnän hiipumisesta Kiinassa, joka on maailman suurin öljyntuontimaa. Öljyn kysyntää supistavat Kiinan jatkuvat ja laajat koronarajoitukset, jotka panevat kapuloita teollisuuden, talouden ja liikenteen rattaisiin.

Kiinan koronatartuntojen kasvu on tällä hetkellä suurin öljyn hintoja laskeva taustatekijä kysyntänäkökulmasta, sanoo CMC Marketsin analyytikko Tina Teng uutistoimisto Reutersille. Energy Aspectsin analyytikon Virendra Chayhanin mukaan Kiinan tilanteen lisäksi hintoihin vaikuttavat merkittävästi kysymykset tuloillaan olevan taantuman syvyydestä ja laajuudesta.

Lisäksi länsimaat kaavailevat hintakattoa venäläiselle öljylle. Tämänhetkisten tietojen mukaan G7-maat ja Euroopan unioni ovat keskustelleet venäläisen raakaöljyn hintakaton asettamista 65–70 dollariin barrelilta. Tavoitteena on vähentää Venäjän öljytuloja niin, ettei se luo häiriötä maailmanmarkkinoille.

Venäjän johtaja Vladimir Putin on sanonut, ettei maa myy sellaisille maille öljyä, jotka kannattavat hintakattoa.

Hintakaton on määrä tulla voimaan 5. joulukuuta. Päivää aikaisemmin järjestetään öljynviejämaiden järjestön OPEC:n ja sen liittolaisten kokous. Isoja hinnannousuja ei odoteta ennen näitä tapahtumia, kertoo Reuters.

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita

Tietoa ei ole vielä lähdetty hakemaan