Mellakoita, koronaa ja joukko­pako – Maailman suurin Iphone-tehdas suurissa vaikeuksissa

Foxconnin tehdas Kiinan Zhengzhoussa on maailman suurin Iphone-puhelinten valmistaja. Viime päivien levottomuudet ovat pysäyttäneet tehtaan tuotannon.

25.11. 12:33

Teknologiayhtiö Applen puhelinten tuotanto voi kärsiä merkittävästi Zhengzhoussa sijaitsevan Foxconn-yhtiön suurtehtaan työntekijöiden levottomuuksien vuoksi.

Uutistoimisto Reutersin tietojen mukaan taiwanilaisen Foxconnin Zhengzhoun tehtaan tuotanto voi supistua marraskuussa jopa yli 30 prosenttia. Tehdas on maailman suurin Iphone-puhelinten valmistaja.

Viranomaiset määräsivät 200 000 työntekijän tehdaskompleksin koronasulkuun kasvavien tartuntamäärien takia jo marraskuun alussa. Työntekijät ovat siitä asti asuneet ja työskennelleet tehtaalla.

Keskiviikkona joukko suurtehtaan työntekijöitä otti yhteen Kiinan turvallisuusviranomaisten kanssa. Osa työntekijöistä on kertonut Reutersin mukaan saaneensa väärää tietoa palkoista ja korvauksistaan, osa on kertonut joutuneensa asumaan samoissa tiloissa koronatartunnan saaneiden kanssa.

Jopa tuhansien työntekijöiden kerrotaan paenneen tehtaalta.

Foxconn on tarjonnut jäljelle jääneille työntekijöille ylimääräistä noin 1 400 dollarin suuruista palkkioita, mutta Reutersin lähteen mukaan yli 20 000 työntekijää on ottanut rahat ja lähtenyt silti.

Zhengzhoun tehtaalla valmistetaan kaikki kalleimmat Iphone-mallit, kuten Iphone 14 Pro -puhelimet. Reutersin mukaan tuotanto pysyy todennäköisesti seisahduksissa marraskuun loppuun saakka, minkä pelätään vaikuttavan Applen toimituksiin vuodenvaihteen vilkkaan sesongin aikana.

Taiwanilainen Foxconn on maailman suurin elektroniikan sopimusvalmistaja, joka tuottaa laitteita monille kansainvälisille merkeille. Zhengzhou tunnetaan myös nimellä Iphone City.

Kiinan koronasäännöt ja niiden toteutuksen epäonnistuminen ovat johtaneet väkivaltaisuuksiin Foxconnin tehtaalla Zhengzhoussa, jossa valmistetaan muun muassa Iphone 14 -puhelimia. Kuvassa Applen myymälä Shanghaissa.

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita

Tietoa ei ole vielä lähdetty hakemaan