Olkiluodon ahdinko, sijoittajan raivo ja iloinen korkouutinen – HS kertaa viikon tärkeimmät talous­uutiset

HS:n markkinaviikko kertaa yhdessä jutussa viikon tärkeimmät talous­uutiset.

Fortumin hallituksen puheenjohtaja Veli-Matti Reinikkala ja Fortumin toimitusjohtaja Markus Rauramo Fortumin ylimääräisessä yhtiökokouksessa keskiviikkona.

25.11. 13:03

Alfa-tv:n toiminta loppuu, omistaja­yhtiö jätti konkurssi­hakemuksen

Alfa-tv:n omistava Brilliance Communications oy on jättänyt konkurssihakemuksen perjantaina Itä-Uudenmaan käräjäoikeuteen. Asiasta kertoi Alfa-tv-uutiset.

Uutisen mukaan Brilliance Communications on neuvotellut Alfa-tv:n jatkomahdollisuuksista useiden eri sijoittajien ja omistajien kanssa.

Tarvittavia sijoituksia ja muuta rahoitusta ei kuitenkaan onnistuttu saamaan.

Yhtiön hallituksen mukaan yhtiön pääoma on menetetty ja yhtiö on maksukyvytön. Yrityssaneeraukselle ei hallituksen arvion mukaan ole edellytyksiä.

Raivostuneet pien­sijoittajat ryöpyttivät Fortumin johtoa yhtiö­kokouksessa

Energiayhtiö Fortumin ylimääräinen yhtiökokous hyväksyi keskiviikkona yhtiölle järjestetyn rahoituksen.

Yhtiökokous hyväksyi valtion ja Fortumin sopiman enintään 2,35 miljardin euron rahoituspaketin ja siihen liittyvän maksuttoman suunnatun osakeannin Solidiumille selvin numeroin.

Rahoituspakettia kannatti 93 prosenttia yhtiökokouksessa annetuista osakkeenomistajien äänistä ja vastusti noin kahdeksan prosenttia.

Muun muassa Fortumin suurimpiin omistajiin kuuluva työeläkeyhtiö Ilmarinen vastusti Fortumille järjesteltyä rahoitusta.

Suomalaisen pörssiyhtiön yhtiökokouksessa on nähty harvoin samanlaista tyytymättömyyttä ja suoranaista kapinahenkeä kuin energiayhtiö Fortumin ylimääräisessä yhtiökokouksessa.

Yhtiökokous oli kutsuttu koolle päättämään valtion tarjoaman hätärahoituksen hyväksymisestä.

Närkästystä on herättänyt vähemmistöomistajien keskuudessa etenkin rahoituksen ehdot ja tapa, jolla Fortum ja sen suurin omistaja eli Suomen valtio olivat asiasta sopineet.

Yhdysvaltain keskus­pankin koronnostojen tahti voi hidastua ”pian”

Yhdysvaltain keskuspankki Fedin päättäjien enemmistö katsoi keskuspankin edellisessä kokouksessa, että koronnostojen tahtia olisi ”pian” sopivaa hidastaa.

Asia selviää Fedin keskiviikkona julkistamista marraskuun korkokokouksen pöytäkirjoista.

”Huomattava enemmistö kokouksen osallistujista katsoi, että nostotahdin hidastaminen olisi todennäköisesti sopivaa pian”, kokouksen pöytäkirjoihin kirjattiin.

Fed päätti marraskuun kokouksessa nostaa ohjauskorkoaan 0,75 prosenttiyksikköä 3,75–4,00 prosentin vaihteluväliin. Keskuspankki teki poikkeuksellisen suuren 0,75 prosenttiyksikön koronnoston neljättä kerran peräkkäin.

Euriborin kova nousuralli pysähtyi

Suomen suosituimman asuntolainakoron eli kahdentoista kuukauden euriborkoron rajuin nousu on takanapäin, mutta nousu ei ole vielä ohi, arvioivat ekonomistit.

Vuoden euribor on pyörinyt marraskuussa 2,8 prosentissa viimeiset kaksi viikkoa, eli se on pysynyt ennallaan pisimmän ajan tänä vuonna.

Markkinat odottavat korkojohdannaisten perusteella, että kahdentoista kuukauden euribor pysyy kolmen prosentin tuntumassa seuraavan puolen vuoden ajan. Markkinaodotukset tosin vaihtelevat viikosta toiseen sen mukaan, hidastuuko talouskasvu euroalueella ja mitkä ovat inflaationäkymät.

Sam Bankman-Fried tunnusti syyllisyytensä kryptopörssi FTX:n romahdukseen

Kryptopörssi FTX:n perustanut Sam Bankman-Fried tunnustaa kirjeessään FTX:n entisille työntekijöille olevansa syyllinen yhtiön kaatumiseen, kertoo brittilehti Financial Times (FT).

Bankman-Fried kertoo FT:n haltuunsa saamassa kirjeessä, että FTX:n romahdus oli seurausta hänen oman sijoitusyhtiönsä Alameda Researchin liiallisesta velkaantumisesta.

Bankman-Friedin mukaan hän ei kuitenkaan ollut täysin tietoinen Alameda Researchin virtuaalivaluutoilla kauppaa käyneiden työntekijöiden ottamista riskeistä. Kirjeen mukaan hän ei myöskään tajunnut, kuinka suuren riskin virtuaalivaluuttojen romahdus voisi aiheuttaa.

FTX salli asiakkaidensa ottaa lainaa virtuaalivaluuttojen ostamista varten, jotta asiakkaat voisivat lisätä sijoitustensa tuottoja velkavivulla. Tämän takia Alameda pystyi tekemään ylisuuria sijoituksia, joita Bankman-Fried ei kertomansa mukaan pysynyt valvomaan.

Kirjeen mukaan Alameda oli keväällä lainannut FTX:ltä kaksi miljardia dollaria (noin 1,9 miljardia euroa), jonka takana oli 60 miljardia dollaria omaisuutta vakuuksina.

Säännöllinen sähkön­tuotanto Olkiluoto 3:ssa alkaa aikaisintaan tammikuun lopussa

Olkiluodon kolmannen ydinreaktorin säännöllinen sähköntuotanto alkaa aikaisintaan tammikuun lopussa.

Pohjolan Voima kertoi maanantai-iltana tiedotteessaan, että Teollisuuden Voima (TVO) on kertonut Olkiluoto 3:n syöttövesipumppujen vaurioiden selvitystöiden kestävän vielä viikkoja.

”Laitostoimittajalta saadun tiedon mukaan sähköntuotanto jatkuu aikaisintaan 11. joulukuuta 2022 ja säännöllinen sähköntuotanto näin ollen aikaisintaan tammikuun lopussa 2023”, tiedotteessa todetaan.

Olkiluoto 3:n turbiinilaitoksen syöttövesipumppujen sisäosissa havaittiin lokakuussa vaurioita huolto- ja tarkistustöiden yhteydessä. Säröjä löytyi kaikista neljästä syöttövesi­pumppujen juoksupyörästä.

Uponorin tuotanto keskeytyi kyber­hyökkäyksen takia, antoi tulos­varoituksen

Talotekniikkayhtiö Uponor antoi maanantaina tulosvaroituksen ja kertoi poistavansa ohjeistuksensa vuodelle 2022. Ohjeistuksen poistamisen taustalla on marraskuun alussa tapahtunut kyberhyökkäys.

Uponorin mukaan lähellä vuoden loppua tapahtunut kyberhyökkäys luo epävarmuutta mahdollisuuksiin kattaa menetettyä myyntiä vuoden 2022 aikana. Uponor poistaa ohjeistuksensa, kunnes yhtiöllä on parempi näkyvyys toimintojen ylösajoon ja menetetyn myynnin kattamiseen.

Uponor kertoi aiemmin joutuneensa lauantaina 5. marraskuuta tietoturvahyökkäyksen kohteeksi. Tuolloin Uponor kertoi, että hyökkäys vaikuttaa Uponorin toimintoihin Euroopassa ja Pohjois-Amerikassa.

Uponor kertoo, että hyökkäyksen jälkeen yhtiö teki välittömät toimet tilanteen selvittämiseksi ja korjaamiseksi. Yksi näistä toimista oli kaikkien järjestelmien ja tuotannon sulkeminen varotoimenpiteenä. Viikon kestäneen tuotantokatkoksen jälkeen tuotantotasot ovat alkaneet palautua, ja asiakastoimitukset ovat käynnistyneet.

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita

Tietoa ei ole vielä lähdetty hakemaan