Keliber rakentaa Kokkolaan akku­kemikaali­tehtaan: Kokonaisinvestointi liki 600 miljoonaa euroa

Kaivosyhtiö Keliber rakentaa akkukemikaalitehtaan Kokkolaan. Tuotanto tehtaassa alkaa täydessä mittakaavassa vuonna 2025.

Havainnekuva Kokkolan akkukemikaalitehtaasta.

28.11.2022 14:11 | Päivitetty 28.11.2022 17:03

Suomalainen kaivosyhtiö Keliber ilmoittaa rakentavansa akkukemikaalitehtaan Kokkolaan. Yhtiö tuottaa tehtaassa litiumhydroksidia, jota tarvitaan sähköajoneuvojen akuissa.

”Kyseessä on todennäköisesti Euroopan ensimmäinen akkukelpoisen litiumhydroksidin valmistaja”, sanoi Keliberin toimitusjohtaja Hannu Hautala maanantaina pidetyssä tiedotustilaisuudessa.

Investoinnin arvo on kaiken kaikkiaan 588 miljoonaa euroa, kun mukaan lasketaan akkukemikaalitehtaan lisäksi rikastamo ja kaivokset. Rikastamon ja sen lähellä sijaitsevan Rapasaaren kaivoksen rakentaminen Kaustisella käynnistyy hankkeiden saatua ympäristöluvat.

Investoinnista noin 360 miljoonaa euroa on varattu tehtaalle, runsaat 200 miljoonaa euroa rikastamolle ja noin 10 miljoonaa euroa kaivokselle.

”Tehtaan rakentamisen aloittaminen on merkittävä virstanpylväs Keliberin litiumhankkeessa, joka siirtyy nyt toteutusvaiheeseen”, Hautala sanoo yhtiön tiedotteessa.

Länsi- ja Sisä-Suomen aluehallintovirasto myönsi tehtaalle ympäristöluvan kesäkuussa. Tehtaan rakentaminen aloitetaan ensi vuonna.

Hautalan mukaan koko maailmassa kaikkiaan 70 prosenttia kalliosta louhittavasta litiumista tulee tällä hetkellä Australiasta. Suurin osa tästä litiumista prosessoidaan Kiinassa. Portugalissa on tällä hetkellä lupien hakemisen alkuvaiheessa oleva kaivoshanke.

”Olemme himpun verran etumatkalla muihin verrattuna”, Hautala sanoo.

Hautala sanoo, että Keliberin hanke etenee hyvässä aikataulussa sähköautojen markkinakehitykseen nähden. Litiumhydroksidin tuotanto tehtaassa alkaa täydessä mittakaavassa vuonna 2025.

”Keliberillä on hyvä hetki tulla markkinoille. Tuolloin kaikilla autovalmistajilla on paljon sähköautoja mallistossa. Lähivuosien aikana litiumista tulee olemaan pulaa, ja sitä tässä helpotetaan.”

Suomessa litiumia on löydetty erityisesti Pohjanmaalta, ja suurin litiumesiintymä on Kaustisella. Kuvassa kiviainesta, josta litium erottuu vihreänä materiaalina.

Hankkeen rakennusvaihe työllistää enimmillään 500 henkeä, joista noin puolet akkukemikaalitehtaan työmaalla. Kun tuotanto on täydessä vauhdissa, Keliber työllistää suoraan ja epäsuorasti noin 300 henkeä.

Akkukemikaalitehdas käsittää useita rakennuksia, joiden kokonaisala on yli 20 000 neliömetriä. Tehtaan litiumhydroksidin tuotanto perustuu soodapaine­liuotusprosessiin, jonka etuna on yhtiön mukaan materiaali- ja energiatehokkuus.

Energianlähteet ovat höyry, maakaasu ja sähkö, minkä takia hiilidioksidipäästöt ovat Keliberin mukaan suhteellisen pienet. Kierrätysveden osuus tehtaan prosessivedestä on noin 80 prosenttia.

Keliberin suurin osakkeenomistaja on eteläafrikkalainen kaivosyhtiö Sibanye-Stillwater. Se omistaa 85 prosenttia yhtiön osakkeista. Keliberin toiseksi suurin osakkeenomistaja on valtionyhtiö Suomen Malmijalostus, jonka omistusosuus on 14 prosenttia.

”Keliberin tavoitteena on olla Euroopan ensimmäinen omaan malmiin perustuvan litiumhydroksidin tuottaja, mikä on nykyisellä aikataululla edelleen mahdollista. Kyseessä on ainutlaatuinen hanke, jolla varmistetaan vihreässä siirtymässä välttämättömän litiumin saantia ja Euroopan omavaraisuutta kriittisissä raaka-aineissa”, sanoo toimitusjohtaja Hautala tiedotteessa.

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita