Euroopan keskus­pankki varoittaa tappioista

Myös Euroopan keskuspankki on uudessa tilanteessa, kun korot nousevat ja sen velkakirjaomistusten arvo laskee.

Euroopan keskuspankin pääkonttori Frankfurtissa.

29.11.2022 22:14

Euroopan keskuspankki (EKP) on tiistaina varoittanut tekevänsä mahdollisesti tappiota, joka syntyy korkojen nousun osuessa sen mittaviin velkakirjaomistuksiin.

EKP:n velkakirjaostojen seurauksena eurojärjestelmä omistaa lähes 5 000 miljardilla eurolla velkakirjoja, joista suurin osa valtionlainoja. Taustalla on määrällinen elvytys ja isot arvopaperien osto-ohjelmat, jotka ovat paisuttaneet keskuspankin tasetta.

Korkojen noustessa näiden omistusten markkina-arvo laskee.

Keskuspankin tilanne ei tule varsinaisena yllätyksenä. HS kertoi lokakuussa keskuspankkien mahdollisista tappioista joukkolainojen arvon laskiessa. Lokakuun lopussa Nordean pääanalyytikko Jan von Gerich arvioi satojen miljardien eurojen tappioiden uhkaavan eurojärjestelmää EKP:n ostojen vuoksi.

”Meidän täytyy taistella inflaatiota vastaan nostamalla korkoja, mikä johtaa meidän pankeille maksamiemme korkomenojen kasvuun”, EKP kertoi tiistaina uutistoimisto Reutersin mukaan.

”Tällöin tuottomme supistuvat ja saatamme jopa tehdä tappiota.”

EKP:n tase saa olla tilapäisesti tappiollinen eikä tappioilla pitäisi olla tavallisesti suurta vaikutusta keskuspankin toimintaan. Sen tärkein tehtävä on hallita inflaatiota, ei tehdä voittoa.

EKP:n mukaan taloudellisen riippumattomuuden kannalta on kuitenkin hyvä, että kansallisilla keskuspankeilla on riittävästi pääomaa.

Euroalueen jäsenmaiden omat keskuspankit tulouttavat valtioille osan voitoistaan, joten tappioiden myötä valtioiden tulot vähenevät. Korkojen nousu voi aiheuttaa miljarditappiot myös Suomen Pankille, totesi von Gerich.

”Valtioiden ei kannata odottaa merkittäviä tulovirtoja keskuspankista lähivuosina. Eurovaltiot, Suomi mukaan lukien, voivatkin joutua lähivuosina etsimään varoja sekä korkeampien valtion korkomenojen maksuun että myös keskuspankin tappioiden kattamiseen”, von Gerich kirjoitti lokakuussa.

Tilanne voikin olla etenkin poliittisesti kiusallinen, jos valtiot joutuvat avittamaan keskuspankkeja lisärahoituksen saamisessa. Reutersin mukaan Euroopassa suurimmassa vaarassa ovat Hollannin, Saksan ja Belgian keskuspankit, koska niillä on eniten liikepankkien talletuksia.

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita