Sähkön veroale astuu voimaan tänään – näin se vaikuttaa laskuusi

Hallituksen syksyllä päättämät helpotukset sähkölaskuihin astuvat voimaan portaittain joulukuun alusta alkaen. Sähköenergian arvonlisävero pienenee torstaista alkaen. Vuodenvaihteen jälkeen suuriin sähkölaskuihin voi hakea helpotusta joko sähkövähennyksellä tai sähkötuella.

Sähköenergiamaksun arvonlisävero laskee joulu–huhtikuussa 24 prosentista 10 prosenttiin.

30.11.2022 9:48 | Päivitetty 1.12.2022 6:51

Sähkön hinta on ollut viime päivät roimassa nousussa, mikä on tuntunut ainakin pörssisähköä ostavan kukkarossa. Muidenkin sähkösopimus­tyyppien hinnat ovat kuluvan syksyn aikana kallistuneet suurella osalla kotitalouksista moninkertaisiksi aiempaan verrattuna.

Hallituksen syksyllä päättämät helpotukset sähkölaskuihin astuvat voimaan portaittain joulukuun alusta alkaen. Ensimmäisenä voimaan tulee sähkön arvonlisäveron alennus, joka pienentää kaikkien sähkönkäyttäjien sähköenergiasta maksamaa hintaa torstaista alkaen.

Verokanta laskee 24 prosentista 10 prosenttiin. Muutos on voimassa huhtikuun loppuun eli yhteensä viisi kuukautta.

”Määräaikaisuudella tavoitellaan kustannusten alentamista vuoden kylmimmällä kaudella, jolloin kotitalouksien sähköenergian kulutus on korkeimmillaan lämmitystarpeesta johtuen”, valtiovarainministeriön tiedotteessa kerrottiin syyskuussa.

Arvonlisäveron alennus pienentää sähköenergia­maksua muttei sähkönsiirto­maksua.

Sähköyhtiöt huomioivat alennetun arvonlisävero­prosentin automaattisesti laskutuksessa. Käytännössä muutos näkyy laskuissa aikaisintaan tammikuussa, kun kuluttajat saavat edelliskuun sähkökulutukseen perustuvan laskunsa.

Veroale osuu aikaan, jolloin monien kotitalouksien voimassa oleva sähkösopimus kallistuu. Esimerkiksi Helen ilmoitti lokakuussa, että sen toistaiseksi voimassa olevien sähkösopimusten hinnat nousevat keskimäärin peräti 60 prosentilla joulukuun alussa.

Samaan aikaan pörssisähkö on kallistunut tuntuvasti edullisen lokakuun ja marraskuun alun jälkeen.

Lue lisää: Pörssisähkön hinta oli lähellä nousta rajusti tiistaina

Arvonlisäveron alennus pienentää kotitalouksien sähkölaskua yhteensä joulu–huhtikuussa muutamista euroista satoihin euroihin riippuen kulutuksesta. Jos pörssisähkön hinta nousee tuntuvasti viime päivien tasosta, alv-alennuksen vaikutus pörssisähköä käyttävän kuluttajan sähkölaskuun voi olla vieläkin suurempi.

Veron alennus vähentää valtion verotuottoja arviolta 290 miljoonaa euroa.

Alla olevalla laskurilla voit arvioida, kuinka veron alentaminen pienentää omaa sähkölaskuasi.

Hallitus päätti syksyllä myös kahdesta uudesta tuesta ihmisille, joiden sähkölasku kallistuu merkittävästi. Ne astuvat voimaan vuoden alusta.

Toinen niistä on määräaikainen verovähennys tuloveroon. Verohallinnon mukaan sähkövähennystä voi hakea, jos sähköenergian kulut ovat tammi–huhtikuun aikana yhteensä yli 2 000 euroa. Täyden vähennyksen saa, jos tammi–huhtikuun sähköenergialaskut ovat yhteensä 6 000 euroa.

Valtiovarainministeriön arvion mukaan sähkövähennys koskee noin 252 000:ta kotitaloutta.

Verohallinto neuvoo, että jos sähkövähennyksen haluaa käyttöön nopeasti, kannattaa tehdä uusi verokortti heti alkuvuodesta. Sähkövähennyksen saaminen ei pienennä muun kotitalous­vähennyksen määrää.

Tarkemmin sähkövähennyksestä voit lukea alta:

Lue lisää: Veroihin voi saada tammikuusta alkaen jopa 2 400 euroa vähennystä isosta sähkölaskusta

Sähkövähennys on ensisijainen keino hakea helpotusta kallistuviin sähkölaskuihin. Jos vähennystä ei kuitenkaan pysty hyödyntämään täysimääräisesti alhaisten tulojen takia, vaihtoehtona on Kelalta haettava sähkötuki.

Tuen hakeminen alkaa tammikuussa, ja sitä voi hakea aina vuoden 2023 loppuun asti.

Sähkötuesta voit lukea tarkemmin tästä jutusta:

Lue lisää: Sähkötuen hakeminen alkaa tammikuussa – laskuri kertoo, saatko tukea

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita