Jälleen uusi tieto asuntokaupan romahduksesta: Uusia lainoja nostetaan todella vähän

Suomen Pankin mukaan suomalaiset nostivat uusia asuntolainoja lokakuussa 1,3 miljardilla eurolla. Pankin mukaan määrä on ”poikkeuksellisen” pieni.

Suomen Pankin mukaan uusia asuntolainoja nostettiin lokakuussa 1,3 miljardilla eurolla. Tämä on noin kolmannes vähemmän kuin vuosi sitten vastaavaan aikaan.

30.11.2022 10:33

Suomen asuntokauppa näyttää yskivän juuri nyt pahasti. Tuorein tieto tästä saatiin keskiviikkoaamuna, kun Suomen Pankki julkaisi uusia lainatietoja.

Pankin mukaan uusia asuntolainoja nostettiin lokakuussa 1,3 miljardilla eurolla. Tämä on noin kolmannes vähemmän kuin vuosi sitten vastaavaan aikaan. Tuolloin asuntomarkkina kävi tosin varsin kuumana.

Pudotusta kuvaa se, että näin vähän asuntolainanostoja on tehty lokakuussa viimeksi vuonna 2004.

Uusista asuntolainanostoista omistusasuntolainojen osuus oli lähes 93 prosenttia ja sijoitusasuntolainojen noin 7 prosenttia.

Uusien asuntolainojen keskikorko nousi selvästi ja oli lokakuussa 3,09 prosenttia. Uusien sijoitusasuntolainojen keskikorko oli 3,34 prosenttia ja omistusasuntolainojen 3,07 prosenttia.

Suomen Pankin mukaan asuntolainojen aiheuttamat ongelmat pankeille ovat kuitenkin pysyneet pieninä. Hoitamaton asuntolainakanta oli lokakuun lopussa 1,4 prosenttia suhteessa koko asuntolainakantaan.

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita