Inflaatio hidastui viimein euro­alueella mutta kiihtyi Suomessa luultavasti kalliin sähkön takia

Kuluttajahinnat kallistuivat marraskuussa euroalueella 10,0 prosenttia vuoden takaisesta. Se on 0,6 prosenttiyksikköä vähemmän kuin lokakuussa.

Polttonesteiden tuntuva kallistuminen on yksi syy euroalueen poikkeuksellisen voimakkaaseen inflaatioon.

30.11.2022 12:15 | Päivitetty 30.11.2022 15:37

Kuluttajahintojen kallistuminen eli inflaatio hidastui marraskuussa euroalueella. Keskeinen syy hidastumiseen on se, että energian hinnat eivät kohonneet enää yhtä paljon kuin viime kuukausina.

Euroopan unionin tilastokeskuksen Eurostatin ennakkotietojen mukaan inflaatiovauhti euroalueella oli 10,0 prosenttia. Syyskuussa se oli 10,6 prosenttia.

Uutistoimisto Reutersin ennakkokyselyssä ekonomistit arvioivat, että inflaatiovauhti olisi ollut marraskuussa 10,4 prosenttia.

”Suurin yllätys oli energian kallistumisen hidastuminen, mikä johtuu lämpimästä syksystä. Inflaatiovauhdin hidastuminen tuskin muuttaa Euroopan keskuspankin suunnitelmia kiristää rahapolitiikkaa joulukuussa. Jos myönteiset tiedot inflaation hidastumisesta jatkuvat, se voi vaikuttaa ensi vuoden koronnostoihin”, sanoo finanssiyhtiö Danske Bankin tutkimusjohtaja Heidi Schauman.

Marraskuussa energia kallistui viime vuoden vuoden vastaavasta ajankohdasta 34,9 prosenttia, jalostamattomat elintarvikkeet 13,8 prosenttia, teollisuustuotteet 6,1 prosenttia ja palvelut 4,2 prosenttia.

Lokakuussa energia kallistui 41,5 prosenttia, jalostamattomat elintarvikkeet 15,5 prosenttia, teollisuustuotteet 6,1 prosenttia ja palvelut 4,3 prosenttia.

Kaikesta huolimatta ekonomistien ja keskuspankkien huolellisesti seuraama pohjainflaatio kiihtyi marraskuussa 6,6 prosenttiin, kun se syyskuussa oli 6,4 prosenttia. Pohjainflaation kiihtyminen kertoo inflaatiopaineiden olevan yhä verraten laaja-alaisia.

Pohjainflaatiosta on poistettu helposti muuttuvien energian ja elintarvikkeiden vaikutus kuluttajahintoihin.

Poikkeuksellisen nopea inflaatio johtuu maailmantalouden tarjontahäiriöistä ja suuresta kysynnästä. Energian kallistuminen alkoi jo vuosi sitten, mutta Venäjän hyökkäyssota Ukrainaan nopeutti sitä merkittävästi.

Kysyntää on lisännyt se, että alkuvuonna valtiot purkivat koronaviruspandemian pahimmassa vaiheessa käyttöön otettuja rajoituksia ja kotitalouksien kulutus­mahdollisuudet lisääntyivät.

Suomessa inflaatiovauhti oli marraskuussa Eurostatin ennakkotietojen mukaan 9,0 prosenttia, kun se lokakuussa oli 8,4 prosenttia.

”Suomessa inflaatiota kiihdytti alustavien tietojen perusteella energian kallistuminen. Tämä ei näyttäisi johtuvan juuri lainkaan polttoaineiden hintojen kohoamisesta, joten voidaan päätellä, että syynä on sähkön kallistuminen”, sanoo Suomen Pankin ennustepäällikkö Meri Obstbaum.

Euroopan suurimmista kansantalouksista kuluttajahinnat kallistuivat marraskuussa vuoden takaisesta Saksassa 11,3 prosenttia, Ranskassa 7,1 prosenttia ja Italiassa 12,5 prosenttia.

Inflaatiovauhdissa on edelleen suuri eroja euroalueella. Nopeinta se on Baltiassa, jossa kuluttajahinnat kallistuivat runsaat 21 prosenttia.

Euroopan keskuspankki taltuttaa inflaatiota rahapolitiikkaa kiristämällä, mikä saattaa jouduttaa euroalueen vajoamista taantumaan.

”Vaikuttaa siltä, että etenkin palveluissa inflaatiovauhti ei enää kiihtyisi, mutta tavaroissa hintapaineet jatkuvat. On selvää, että Euroopan keskuspankki joutuu nostamaan ohjauskorkoja kahden viikon kuluttua. Sen sijaan on vaikea ennakoida, onko koronnosto 0,50 prosenttiyksikköä vai 0,75 prosenttiyksikköä”, sanoo finanssiyhtiö Nordean pääekonomisti Tuuli Koivu.

Nopea inflaatio supistaa kotitalouksien reaalituloja ja kasvattaa yritysten kustannuksia, mikä vähentää kulutusta ja tuotantoa.

Keskuspankin hintavakaustavoitteen mukaan inflaatiovauhdin pitäisi olla kaksi prosenttia keskipitkällä aikavälillä.

Tänä vuonna keskuspankki on nostanut ohjauskorkoja heinäkuussa 0,50 prosenttiyksikköä, syyskuussa 0,75 prosenttiyksikköä ja lokakuussa 0,75 prosenttiyksikköä.

Rahapolitiikan kiristys alkaa hidastaa inflaatiovauhtia yleensä puolen vuoden kuluttua ja saavuttaa täyden vaikutuksensa runsaan vuoden aikana.

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita