Asuntokaupassa tapahtui ”poikkeuksellinen jäätyminen” lokakuussa, ja suunta osoittaa alaspäin

Asuntojen kauppamäärät laskivat lähes 30 prosenttia viime kuussa. Yhtä paljon alas tuli asuntolainaaminen.

Suomen Pankin keräämien tietojen mukaan suomalaiset nostivat uusia asuntolainoja viime kuussa 1,3 miljardin euron edestä eli noin kolmanneksen vähemmän kuin vuosi sitten.

30.11.2022 16:33

Asuntokauppa hyytyi lokakuussa harvinaisen rajusti, selviää keskiviikkona julkistetuista tilastoista. Ekonomisti ennustaa hiljaisen menon jatkuvan asuntonäytöillä ja pankkien lainatiskeillä.

Tilastokeskuksen mukaan suomalaiset tekivät lokakuussa kiinteistövälittäjien kautta 29 prosenttia vähemmän vanhojen kerros- ja rivitaloasuntojen kauppoja kuin viime vuonna vastaavana aikana.

Lue lisää: Asuntokaupan ahdinko syvenee: Vanhojen osakeasuntojen hinnat laskivat lokakuussa

Raju lasku näkyi pankkien tiskeillä. Suomen Pankin keräämien tietojen mukaan suomalaiset nostivat uusia asuntolainoja viime kuussa 1,3 miljardin euron edestä eli noin kolmanneksen vähemmän kuin vuosi sitten. Edellisen kerran lainoja nostettiin lokakuussa yhtä vähän 18 vuotta sitten vuonna 2004, keskuspankki kertoi.

Lue lisää: Jälleen uusi tieto asuntokaupan romahduksesta: Uusia lainoja nostetaan todella vähän

”Jopa vuoden 2008 ja 2009 lokakuussa päästiin korkeampiin euromääräisiin lukuihin. Tämä kertoo poikkeuksellisesta jäätymisestä asuntokaupassa”, sanoo asuntoluototuksen erikoistuneen Suomen Hypoteekkiyhdistyksen (Hypo) pääekonomisti Juhana Brotherus.

Vuoden 2008 syksyllä kärjistyi maailmanlaajuinen finanssikriisi, kun amerikkalainen Lehman Brothers -investointipankki kaatui konkurssiin. Sitä seurasi seuraavana vuonna euroalueen velkakriisi, joka painoi kotimaisen asuntokaupan tunnelmia.

Asuntomarkkinoiden epävarmuus on kasvanut tänä vuonna sitä mukaa, kun asuntolainojen yleiset viitekorot eli euribor-korot lähtivät nousuun. Lokakuussa suosituin viitekorko eli kahdentoista kuukauden euribor-korko nousi lähes 0,1 prosenttiyksikköä 2,6 prosenttiin.

Hypon Brotherus sanoo, että sekä asuntokauppojen että asuntolainaamisen suunta osoittaa alaspäin. Hän ei usko, että asuntomarkkinoilla tapahtuisi ”mitään tokenemista” lähikuukausina.

”Vielä ei ole mitään merkkejä asuntokaupan ryöpsähtämisestä käyntiin. Marraskuun merkit ovat yhtä hiljaiset kuin lokakuun.”

Brotherus sanoo, että asuntokauppojen ja lainaamisen hyytyminen ennakoi yleensä asuntojen hintojen laskua.

Talouden koronakriisi vuoden 2020 keväällä oli poikkeus. Silloin asuntokauppojen määrät romahtivat enemmän kuin tämän vuoden lokakuussa, mutta asuntokauppa kuitenkin toipui nopeasti.

”Nyt ei ole mitään merkkiä, että edessä olisi nopeaa käännettä. Kauppamäärät pysyvät matalina, lainatiskeillä on hiljaista ja asuntojen hintojen lasku ei todellakaan ole ohi”, Brotherus arvioi.

Lokakuussa vanhojen osakeasuntojen hinnat laskivat 1,9 prosenttia koko maassa verrattuna vastaavaan aikaan viime vuonna. Kuudessa suurimmassa kaupungissa hinnat laskivat 2,5 prosenttia ja pääkaupunkiseudulla 3,3 prosenttia.

Nopeasta koronnoususta huolimatta asuntolainojen aiheuttamat ongelmat pankeille ovat pysyneet pieninä.

Suomen Pankin mukaan pankkien hoitamaton asuntolainakanta oli lokakuun lopussa 1,4 prosenttia suhteessa koko asuntolainakantaan. Osuus on pysynyt samana viime vuoden lopusta lähtien.

Tilanne voi Brotheruksen mukaan heikentyä, jos työllisyydessä tapahtuu heikentymistä.

”Lainatiskien hiljaisuus koskee uusia asuntolaina-asiakkaita. Olemassa olevat asiakkaat näyttävät selviävän normaalista lyhennystahdista, kuten pitäisikin selvitä nykyisillä koroilla ja täystyöllisyyden oloissa”, Brotherus sanoo.

Asuntolaina määritellään hoitamattomaksi, jos saaminen on kestänyt yli 90 päivää tai on syytä olettaa, että velallinen ei suoriudu maksuistaan.