Elon Musk alkaa asentaa tietokoneimplantteja aivoihin puolen vuoden kuluessa

Amerikkalaisyhtiö Neuralink odottaa viranomaishyväksyntää laitteelleen.

Elon Muskin tavoitteena on, että ihmiset voisivat kommunikoida keskenään ajatuksen välityksellä.

1.12.2022 11:58

Miljardööri Elon Muskin Neuralink aikoo aloittaa tietokoneaivoimplanttien asentamisen potilaisiin puolen vuoden kuluessa, kertoo uutistoimisto Bloomberg.

Amerikkalaisyhtiö ilmoitti asiasta tiedotustilaisuudessa keskiviikkona.

Neuralink kehittää kolikonkokoista aivoihin asetettavaa tietojenkäsittelylaitetta. Laite on tarkoitus asettaa pääkalloon porattuun reikään, suoraan aivojen pinnalle. Ajatuksena on, että ihmiset voivat kommunikoida laitteen avulla keskenään ajatusten välityksellä ikään kuin telepaattisesti.

Musk on yksi kolmesta vuonna 2016 perustetun startup-yhtiön perustajista.

Tuolloin yhtiön tavoitteena oli yhdistää ihmisaivot pysyvästi tietokoneeseen. Musk on puhunut tekoälyn ja ihmis­aivojen symbioosista. Ajatus tarkoittaa, että aivoihin asennettavan implantin ansiosta aivoista voisi ladata tietoa ja ajatuksia tietokoneelle. Vastaavasti tietokoneelta voisi ladata aivoihin mitä tahansa tietoja ja taitoja.

Samalla aivoja stimuloimalla voisi parantaa suorituskykyä, tehostaa aisteja ja muistia sekä poistaa pelkoja.

Muskin mukaan neuvottelut laitteen viranomaishyväksynnästä Yhdysvaltain elintarvike- ja lääkevirasto FDA:n kanssa ovat edenneet sen verran hyvin, että yhtiö pystyy antamaan lupauksen ensimmäisten ihmiskokeiden aloittamisesta seuraavan puolen vuoden aikana.