Asiakkaiden rahoja hukanneen FTX:n perustaja kiistää rikokset: ”Asian ydin on, että mokasin”

FTX:n toimitusjohtajan pestistä eronnut Sam Bankman-Fried myöntää Financial Timesille pesäeron FTX:ltä valtaisia lainoja ottaneeseen sijoitusyhtiöönsä Alamedaan olleen aiempia ilmoituksiaan pienempi.

Kryptovaluuttapörssi FTX romahti ja hakeutui yrityssaneeraukseen marraskuussa.

5.12.2022 17:20

Marraskuun alussa koko kryptovaluuttamarkkina koki kolauksen kun kryptopörssi FTX romahti. FTX:ssä oli yli miljoona asiakastiliä, jotka eivät pystyneet nostamaan sijoituksiaan.

FTX ajautui yrityssaneeraukseen ja sen toimitusjohtaja Sam Bankman-Fried erosi.

Lue lisää: Kryptopörssi FTX romahti, asiantuntijan mukaan kupla on nyt puhjennut

Bankman-Friediä tituleerattiin vielä hiljattain kryptomaailman kultapojaksi. 22. marraskuuta alkaneessa yrityssaneerauksessa on käynyt kuitenkin ilmi, että Bankman-Fried tuhlasi ”merkittäviä määriä” FTX:n varoja muun muassa lomakiinteistöihin Bahamalla ja siirsi niitä omaan sijoitusyhtiöönsä Alameda Researchiin.

Lue lisää: Loma­kiinteistöjä Bahamalla, sijoituksia asiakkaiden rahoilla – Näin kryptopörssi FTX:n perustaja tuhlasi rahaa

Bankman-Fried väitti tehneensä pesäeroa Alamedaan eturistiriitojen välttämiseksi. Hän kuitenkin myöntää brittiläiselle Financial Times -talouslehdelle (FT), että oli aiempaa ilmoitustaan syvemmin osallisena Alamedan taloudellisiin päätöksiin.

”Asian ydin on, että mokasin. Mokasin pahasti ja ihmisiä loukkaantui”, sanoo Bankman-Fried.

Tämä kertoi marraskuussa kirjeitse FTX:n entisille työntekijöille, että FTX:n romahdus oli seurausta Alamedan liiallisesta velkaantumisesta. Lisäksi Bankman-Fried myöntää, että Alameda on saanut pörssin alkuajoista saakka ylittää tavanomaiset lainanotto­rajoitukset.

Bankman-Friedin mukaan tämä ei pystynyt valvomaan Alamedan tekemiä ylisuuria sijoituksia, joihin se otti lainaa FTX:ltä.

Alamedan tilanne valkeni Bankman-Friedille vasta marraskuussa, väitti tämä aiemmin. Nyt hän kuitenkin myöntää keskusteluja käydyn jo kesällä FTX:n pääkonttorissa Bahaman pääkaupungissa Nassaussa.

Kokouksessa puhuttiin Alamedan lisääntyvästä lainanotosta FTX:ltä, mutta riskien valvontaa ei kuitenkaan tehty. FTX:n uusi toimitusjohtaja John J. Ray on sanonut, ettei yhtiössä ollut sisäistä valvontaa juuri lainkaan.

Kysyttäessä, miten lisälainat hyväksyttiin FTX:ssä Bankman-Fried myöntää, ettei osaa vastata.

”Ei tunnu hyvältä, etten tiedä vastausta”, hän kommentoi.

”Yhtiönä riskintajumme katosi aika isolla ja tuhoisalla tavalla.”

Bankman-Fried kertoo olleensa osallisena Alamedan ostaessa FTX:n kilpailijan Binancen kolmen miljardin dollarin (noin 2,85 miljardia euroa) osakeomistuksen kryptopörssissä ja sen sijoittaessa noin 3,8 miljardia euroa riskipääomiin. Hän kuitenkin kieltää tienneensä, kuinka suuri osa varoista tuli lainoista.

”Kadun sitä aika paljon”, hän sanoo.

FT:n mukaan Bankman-Friedin useat julkiset syyllisyydentunnustukset saattavat olla vilpitön pyrkimys ottaa tilanne takaisin hallintaan, mutta selityksillä on myös epäilijänsä.

Yhdysvalloissa nostetussa oikeusjutussa Bankman-Friediä ja tämän yhtiöitä syytetään Ponzi-huijauksiksi.

Entinen toimitusjohtaja itse kuitenkin kieltää tahalliset väärinkäytökset. Hän pistää romahduksen ”valtavien hallintovirheiden” ja sen, ettei tajunnut miten vaikeassa tilanteessa FTX oli vielä päiviä ennen romahdusta, piikkiin.