Kansainvälinen järjestely­pankki varoittaa 75 000 miljardin euron ”salavelasta”

BIS kiinnittää huomiota valuuttaswap-sopimusten riskeihin uusimmassa neljännesvuosikatsauksessaan.

Tokion pörssissä seurattiin 1. joulukuuta Jenin kurssia dollariin nähden.

5.12.2022 17:52

Kansainvälinen järjestelypankki BIS varoittaa, että eläkerahastoilla ja muilla rahoitusyhtiöillä on yli 80 000 miljardia dollaria eli yli 75 000 miljardia euroa ”salaista” taseen ulkopuolista velkaa valuuttaswap-johdannaisissa eli valuutanvaihtosopimuksissa.

BIS kiinnittää huomiota asiaan uusimmassa neljännesvuosikatsauksessaan, kertoo uutistoimisto Reuters.

BIS katsoo, että pääomamarkkinat ovat kuitenkin selviytyneet kuluvan vuoden markkinamyllerryksestä pääosin ilman ongelmia.

Keskuspankkien keskuspankkina tunnettu BIS on aikaisemmin kehottanut keskuspankkeja laittamaan inflaation voimakkaammin kuriin, mutta pankin uusimman raportin sävy on Reutersin mukaan aikaisempaa varovaisempi.

Pankki kiinnitti huomiota virtuaalivaluuttamarkkinoiden ongelmiin ja Britannian joukkolainamarkkinoiden myllerrykseen syyskuussa.

Järjestelypankin suurin varoitus liittyy valuutanvaihtosopimuksiin, jotka pankin mukaan ovat markkinoiden ”sokea piste”. Niihin liittyvät riskit ovat BISin mukaan pääasiassa ”sumussa” päättäjiltä.

Valuuttaswap on kahden eri valuutan välinen johdannaissopimus, jossa sovitaan yhden valuutan ostamisesta toista valuuttaa vastaan tiettynä päivänä.

Sopimuksilla voidaan vähentää valuuttakurssiriskiä, mutta ne ovat aiemmin aiheuttaneet ongelmia markkinoilla.

Valuuttaswapit vähensivät markkinoiden likviditeettiä sekä finanssikriisissä että koronakriisissä vuoden 2020 keväällä. Silloin maailman suurimpien keskuspankkien piti tehdä markkinainterventioita tilanteen helpottamiseksi.