Italia vaatii EU:lta yhtenäistä vastausta Yhdysvaltojen IRA-pakettiin

IRA-paketti tarjoaa verohelpotuksia muun muassa yhdysvaltalaisille kotimaassaan toimiville vihreän energian toimijoille. Sen pelätään heikentävän eurooppalaisen vihreän energian asemaa suhteessa Yhdysvaltoihin.

Italian valtiovarainministeri Giancarlo Giorgiettin mukaan EU:n tulisi sopia yhteisestä lähestymistavasta Yhdysvaltain inflaation vähentämispaketin kielteisten vaikutusten torjumiseksi Euroopassa.

5.12.2022 22:01

EU:n tulisi sopia yhtenäisestä linjasta kilpailukyvyn parantamiseen ja strategisen tuotannon suojelemiseen vastineena Yhdysvaltojen Inflation Reduction Act -tukipaketille (IRA), sanoi Italian valtionvarainministeri Giancarlo Giorgietti maanantaina euroalueen valtiovarainministerien kokouksessa. Asiasta kertoo uutistoimisto Reuters.

”Kannatamme eurooppalaista IRA-ohjelmaa, jolla pyritään inflaation pienentämiseen”, sanoi Giorgietti.

Satojen miljardien dollarien IRA tähtää nimensä mukaisesti inflaation torjumiseen mutta se on myös ilmastopaketti, jolla tuetaan vihreää energiaa. Sillä tarjotaan verohelpotuksia Yhdysvalloissa tuotettaville energiasektorin tuotteille. Paketti tarjoaa verokannustimia muun muassa sähköauton ostoon, mutta vain, jos kyseinen ajoneuvo on tehty Yhdysvalloissa.

Se on nostanut Euroopassa huolia siitä, että verohelpotukset houkuttelevat eurooppalaisia yrityksiä Atlantin taakse. Sen pelätään heikentävän erityisesti eurooppalaisen vihreän energian asemaa suhteessa Yhdysvaltoihin.

Giorgiettin mukaan EU:n tulisi toimia asiassa yhtenäisesti, eikä jäsenvaltioiden erilaisten lähestymistapojen perusteella sisämarkkinoiden eheyden säilyttämiseksi.

Euroopan komission puheenjohtaja Ursula von der Leyen sanoi sunnuntaina, että unionin tulisi muokata valtiontukijärjestelmiä siten, että ne sallisivat hallitusten auttaa teollisuutta IRA:n negatiivisten vaikutusten torjumisessa.

”Pyrimme huolellisesti välttämään vääristymiä EU:n sisämarkkinoilla. Se on hyvin tärkeää. Mutta meidän täytyy myös pystyä vastaamaan kasvavaan globaaliin kilpailuun puhtaissa teknologioissa”, von der Leyen sanoi Financial Timesin mukaan.