Koronamurheet painavat Kiinan taloutta: ulkomaankauppa laski jyrkästi marraskuussa

Kiinan heikot vienti- ja tuontiluvut kielivät heikkouksista sekä maailman- että Kiinan taloudessa.

Kontteja Shanghain satamassa vuonna 2014.

7.12.2022 14:29

Kiinan ulkomaankauppa pakitti marraskuussa jyrkästi ja selvästi odotettua enemmän, kun maailmantalouden kasvun hiipuminen heikensi maan tuotteiden kysyntää ja laajat koronarajoitukset painoivat kiinalaisten kulutusta.

Viennin ja tuonnin laskutahti oli marraskuussa uutistoimisto Reutersin mukaan jyrkintä yli kahteen ja puoleen vuoteen. Se kielii heikkouksista sekä maailmantaloudessa että Kiinan taloudessa.

Kiinan tullin keskiviikkona julkistamien tietojen mukaan maan vienti laski viime kuussa 8,7 prosenttia vuoden takaisesta. Tuonti painui 10,6 prosenttia. Lokakuussa Kiinan vienti heikkeni 0,3 prosenttia ja tuonti 0,7 prosenttia vuotta aiemmasta.

Marraskuun ulkomaankauppaluvut olivat selvästi odotuksia heikompia. Ekonomistit odottivat Reutersin keräämässä konsensusennusteessa, että vienti olisi laskenut 3,5 prosenttia ja tuonti 6,0 prosenttia.

Kiinan kauppataseen ylijäämä oli marraskuussa 69,84 miljardia Yhdysvaltain dollaria (noin 67 miljardia euroa), kun lokakuussa se ylsi 85,15 miljardiin dollariin.

Kiinan vienti on heikentynyt elokuusta lähtien. Samaan aikaan pelot maailmantalouden vaipumisesta taantumaan ovat voimistuneet.

Brittiläinen Capital Economics -tutkimusyhtiö arvioi asiakaskatsauksessaan, että Kiinan vientitoimitukset supistuvat todennäköisesti edelleen tulevina neljänneksinä.

Tutkimusyhtiö arvioi, että Kiinan vienti saa todennäköisesti rajoitetusti tukea maan koronarajoitusten höllennyksistä, mutta toimituksia painavat tätä enemmän tuleva maailmanlaajuinen taantuma.

Kiinan vientiteollisuuteen keskittyneet tuotantoalueet Zhengzhou ja Kanton ovat kärsineet Kiinan tiukasta koronapolitiikasta.

Muun muassa Applen sopimusvalmistajana tunnettu Foxconn on kertonut, että sen liikevaihto laski marraskuussa 11,4 prosenttia vuodentakaiseen verrattuna koronarajoituksiin liittyvien tuotanto-ongelmien takia.