Euroopan komissio esittää yhdeksättä pakote­pakettia Venäjälle – pakote­listalle ukrainalais­lasten sieppauksiin osallisia

Euroopan komission puheenjohtaja Ursula von der Leyen esitteli tänään komission ehdotuksen yhdeksänneksi pakotepaketiksi. Pakotelistalle lisättäisiin lähes 200 ihmistä ja yhteisöä.

Euroopan komission puheenjohtaja Ursula von der Leyen oli keskiviikkona Italiassa, ja esitteli yhdeksättä EU:n pakotepakettia Venäjälle.

7.12.2022 20:55 | Päivitetty 8.12.2022 15:43

Euroopan komissio esitteli keskiviikkona yhdeksännen Venäjään kohdistuvan pakotepaketin.

Uusi paketti lisäisi lähes 200 yksityishenkilöä ja yhteisöä sekä kolme pankkia pakotelistalle, kertoo komission puheenjohtaja Ursula von der Leyen.

”Listalla on avainhenkilöitä Venäjän brutaaleissa ja tarkoituksellisissa ohjusiskuissa siviileitä kohtaan ja ukrainalaisten lasten sieppauksissa Venäjälle”, sanoi von der Leyen.

”Me seisomme Ukrainan rinnalla – tänään, huomenna ja niin kauan kuin vaaditaan”, hän lisäsi.

Uudella paketilla pyrittäisiin myös rajaamaan Venäjän kykyä hankkia lennokkeja, mukaan lukien kolmansien maiden kuten Iranin kautta. Sillä asetettaisiin vientivalvontaa monikäyttöisille tuotteille, joita Venäjä voi käyttää sotatoimissaan. Uutistoimisto Reutersin mukaan tällaisia tuotteita ovat muun muassa tietyt kemikaalit, hermomyrkyt, elektroniikka ja IT-komponentit.

Lisäksi paketti sisältää neljän venäläisen tv-kanavan kiellon propagandan torjumiseksi sekä Venäjän energia- ja kaivosteollisuuteen kohdistuvia pakotteita.

EU:n ulkopoliittinen johtaja Josep Borrell kertoi lisäksi, että listalla on myös lisää venäläispoliitikkoja sekä henkilöitä, jotka ovat vastuussa ukrainalaisen viljan ryöstämisestä.

Maanantaina astui voimaan hintakatto venäläisöljylle ja EU:n tuontikielto venäläisen raakaöljyn merikuljetuksille.

Oikaisu 8.12.2022 kello 15.42: Korjattu ingressiin von der Leyenin titteliksi puheenjohtaja.

Lue lisää: Venäjän öljypakotteet tiukentuvat tänään – näin asiantuntija arvioi vaikutuksia Suomeen

Lue lisää: Selvitys Venäjän pakotteiden vuoksi pidätetyistä huvi­aluksista valmistui: kaksi tapausta rikos­tutkintaan

Lue lisää: Pakotteet nakertavat kulutusta: Venäjän palveluala kurjistui toista kuukautta putkeen

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita