FT: EKP tarjoaa työn­tekijöilleen inflaation alittavia palkan­korotuksia, henkilöstö uhkaa lakolla

EKP:n palkankorotusehdotus on noin puolet vähemmän kuin euroalueen vuosi-inflaation odotetaan olevan tänä vuonna.

Euroopan keskuspankin rakennus Frakfurtissa.

8.12.2022 18:57

Euroopan keskuspankin (EKP) henkilöstö on tyytymätön työnantajansa palkankorotusehdotukseen ja uhkaa jopa mennä lakkoon, kertoo brittilehti Financial Times.

EKP on ehdottanut, että keskuspankin työntekijöiden palkkoja nostettaisiin 4,07 prosenttia tammikuussa. Se on selkeästi vähemmän kuin euroalueen inflaatiovauhti.

Inflaation ylittävät palkankorotukset ovat herkkä aihe EKP:lle, koska se haluaa välttää palkka-hinta-kierrettä. Taloudelle vaarallinen kierre kiihdyttäisi edelleen inflaatiota, kun keskuspankki puolestaan yrittää ylläpitää hintavakautta.

EKP:n korotusehdotus on noin puolet vähemmän kuin euroalueen vuosi-inflaation odotetaan olevan tänä vuonna.

EKP:n henkilöstöä edustavan Ipso-ammattiliiton edustaja Carlos Bowles sanoo FT:lle, että henkilöstö on menettämässä uskonsa keskuspankkiin. Hänen mukaansa EKP:n johto on maksattamassa henkilökunnalla sen, että keskuspankin päättäjät ovat epäonnistuneet omassa inflaatiotavoitteessaan.

Ipson tekemän kyselyn mukaan valtaosa henkilöstöstä on vihaisia EKP:n korotusehdotukseen.

Palkkaneuvotteluiden on määrä saada päätökseen vuoden loppuun mennessä. Jos korotuksista ei päästä yhteisymmärrykseen, Ipso päättää tammikuussa mahdollisista työtaistelutoimista.

Työntekijöiden edustajat ja EKP:n pääjohtaja Christine Lagarde tapasivat muutama viikko sitten. Bowlesin mukaan Lagarde sanoi, että ehdotetusta korotuksesta ei ole liikkumavaraa.

EKP:n henkilökunta lakkoili edellisen kerran vuonna 2009. Silloin kiistaa oli keskuspankin henkilöstön eläkeuudistuksesta.

Tänä vuonna keskuspankin henkilöstön palkkoja nostettiin 1,48 prosenttia.

Euroalueen inflaatio kävi lokakuussa yli kymmenessä prosentissa ensimmäistä kertaa euroalueen historiassa. Marraskuussa kuluttajahintojen nousuvauhti hidastui 10,0 prosenttiin. Nousutahti hidastui ensimmäistä kertaa 17 kuukauteen.

EKP on ennustanut, että kuluttajahinnat nousisivat 8,1 prosenttia tänä vuonna. Keskuspankki julkistaa uuden inflaatioennusteen ensi viikolla korkokokouksensa yhteydessä. EKP:n odotetaan yleisesti nostavan ennustettaan.