Kolmea yksiötä myydään kahden hinnalla: ”Näin hyvillä hinnoilla ei ole saanut asuntoja vuosiin”

Asuntomarkkinoilla on nyt uusi tilanne, kun korkomenot ja muut kulut kallistuvat. Uudiskohteiden kysyntä laahaa ja niitä kaupataan poikkeuksellisilla tarjouksilla.

Uusien asuntojen myynti on jo rojahtanut pääkaupunkiseudulla.

9.12.2022 15:04 | Päivitetty 9.12.2022 17:09

Korkojen ja kulujen vikkelä nousu on tuonut asuntomarkkinat nopeasti uuteen tilanteeseen. Ammattisijoittajat ovat hidastaneet tahtiaan asuntojen hankinnassa ja rakentamisen suhdannenäkymät ovat kriisilukemissa. Pääkaupunkiseudulla uusien asuntojen kauppa on sukeltanut.

Asuntomarkkinoille onkin ilmaantunut jo poikkeuksellisia signaaleja merkittävästä muutoksesta. Rakentajat ovat esimerkiksi panneet uudiskohteita myyntiin isoilla tarjouksilla, joita nähdään harvoin.

HS Visio kertoi marraskuussa Black Friday -kampanjapäivän tarjouksesta, jossa rakennusliike Lapti markkinoi isoja, jopa kymmenien tuhansien eurojen alennuksia uusien asuntojen ostajille. Jutussa kerrottiin, että usein rakennusyhtiöt välttävät suoria alennuksia ja tukeutuvat mieluummin muihin etuihin. Jos suoria alennuksia on annettu, niitä on tarjottu tiskin alta suoraan useita asuntoja ostaville sijoittajille.

Nyt myös asuntosijoitusyhtiö Toivo Group mainostaa ”kolme yksiötä kahden hinnalla”. Tarjouksessa ostaja siis saisi Toivon rakennuttamasta kohteesta kahden yksiön myyntihinnalla kolme yksiötä. Myyntihinta on 35 prosenttia velattomasta hinnasta ja loput on taloyhtiölainaa, joten todellinen tarjous olisi noin 14 prosenttia.

Toivo Groupin toimitusjohtaja Markus Myllymäki sanoo, että kyseessä on yhtiölle poikkeuksellinen tarjous.

”Kohteessa on vain kolme yksiötä, suurin osa on isompia perheasuntoja, jotka ovat jo menneet. Yksiöihin ei ole tullut kiinnostusta”, Myllymäki sanoo.

Kohde on valmistumassa Vuosaaren Ramsinrantaan ensi vuoden lopulla. Myllymäen mukaan Toivo Groupin rakennuttamista asunnoista ylipäänsä vain noin kymmenesosa myydään, loput pidetään vuokralla.

”Asuntomarkkina on katselevissa tunnelmissa. Siellä odotetaan, milloin pohja on saavutettu. Meidän näkemyksemme mukaan pohja vaihtuu nousuun vuodenvaihteessa.”

Ensi vuonna asuntojen hinnat laskevat enemmän kuin kertaakaan sitten vuoden 1995, arvioi asuntoluotottaja Hypo. Hintojen laskun taustalla oleva vähenevä kysyntä voi olla iso ongelma rakennusyhtiöille ja niiden rahoittajille, omistuksistaan eroon pyrkiville sijoittajille ja vaikkapa kahden asunnon loukussa oleville asuntovelallisille.

Sen sijaan hintojen lasku voi hyödyttää asuntonsa kaupaksi saavaa asunnonvaihtajaa ja erityisesti ensiasuntojen ostajia.

Toivo Groupin Myllymäki korostaa, että pian asuntomarkkinoilla voi olla poikkeukselliset ostajan markkinat.

”Näin hyvillä hinnoilla ei ole saanut asuntoja vuosiin, eikä tällaisia oston paikkoja ole ollut niiden 12 vuoden aikana, jotka olen alalla ollut.”

Myllymäki kuitenkin toteaa, että erityisesti omistusasuntojen rakentaminen voi hyytyä, kun kauppa ei käy tarpeeksi kovilla hinnoilla. Laskukäänteen ei kuitenkaan odoteta kestävän pitkään.

”Nyt vain mennään eteenpäin tarjouksilla ja pikkuhiljaa piristyvän markkinan kautta.”

Poikkeuksellista on myös se, että Keravan kaupunki päätti vetäytyä asuntomessuhankkeesta. Asuntomessut oli määrä järjestää Keravalla vuonna 2024.

”Muuttuneessa maailmantilanteessa asuntomessuhankkeen jatkaminen ei ollut enää osapuolten etujen mukaista", sanoo Keravan kaupunginhallituksen puheenjohtaja Markku Pyykkölä kaupungin tiedotteessa.

Keravan kaupungin tiedotteen mukaan kaupunki ei ole päässyt sopuun Osuuskunta Suomen Asuntomessujen kanssa messuhankkeen toteutusta tarkentavista sopimuksista. Puitesopimus asiasta tehtiin vuonna 2019.

Pyykkölän mukaan näkemykset sopimusten aikatauluista ja sisällöistä eivät kohdanneet.

Asuntomessujen toimitusjohtaja Anna Tapio kertoo HS:lle, että Keravan ja asuntomessujen välinen puitesopimus on voimassa huhtikuun loppuun saakka, mutta kaupunki halusi lähteä irtautumaan hankkeesta.

”Me asuntomessuilla olisimme olleet valmiita neuvottelemaan ja etsimään ratkaisuja ihan sinne loppuun asti, mutta Keravan kaupunginhallitus asetti tiukat aikarajat, ja aika loppui kesken neuvotteluissa”, Tapio sanoo.

Hänen mukaansa kaupungin päätöksen taustalla on Keravan analyysi hankkeen riskeistä ja kustannuksista. Tapion mukaan kaupungin päällimmäinen huoli vaikuttaisi olevan Ukrainan sodan seurantavaikutuksissa, mutta sen tarkemmin hän ei lähde Keravan tekemää analyysiä arvioimaan.

Tapio vakuuttaa, että jonkinlainen asumisratkaisuja esittelevä tapahtuma järjestetään myös vuonna 2024. Hän kertoo edelleen toivovansa, että Keravan kaupungin kanssa löytyisi vielä jokin toisenlainen, kenties kevyempi tapahtumakonsepti. Samalla hän kuitenkin sanoo messuorganisaation olevan avoin ideoille ja valmis kokeilemaan jotain uutta.

”Tämä on niin uusi asia, että hirveästi ei olla muuta ehditty aloittaa, mutta kyllä tällaisessa hetkessä ollaan avoimin mielin liikkeellä. Katsotaan, mitä keksitään.”

Rakennusteollisuus RT:n pääekonomisti Jouni Vihmo kuvailee asuntorakentamisen tilanteen olevan ”suhteellisen haastava”. Asuntorakentamisessa nähdään lähitulevaisuudessa notkahdus, mutta Vihmon mukaan isoa romahdusta ei tule.

”Korot ja kulut nousevat ja epävarmuutta on. Asuntorakentaminen hidastuu, mutta taustalla ovat todella kiivaat vuodet, jolloin on rakennettu paljon ja paikattu sitä finanssikriisin jälkeistä lovea”, Vihmo sanoo.

Vihmon mukaan rakennetut asunnot ovat myös tähän mennessä menneet erinomaisesti kaupaksi.

Nyt tilanne toki on toinen, koska erityisesti sijoittajat perääntyvät markkinoilta korkojen ja kulujen noustessa voimakkaasti.

”Uuden edessä ollaan. Velkavetoisuuden loppu asuntosijoittamisessa on ohi.”