Olkiluoto 3 myöhästyy jälleen – ”Meillä on kaikki vaihtoehdot avoinna”

TVO kertoo, että Olkiluodon kolmosreaktori aloittaa säännöllisen sähköntuotannon aikaisintaan 6. helmikuuta. Tähänkin aikatauluun liittyy epävarmuutta.

Olkiluotoon rakennettava kolmas ydinvoimareaktori myöhästyy jälleen

9.12.2022 11:12 | Päivitetty 9.12.2022 15:58

Olkiluodon kolmannen ydinreaktorin käyttöönotto viivästyy edelleen. Laitoksen tilaaja Teollisuuden voima (TVO) kertoo, että reaktori saadaan säännölliseen käyttöön aikaisintaan 6. helmikuuta. Edellinen arvio oli, että säännöllinen sähköntuotanto alkaisi 22. tammikuuta.

”Laitostoimittaja Areva-Siemens-konsortion mukaan sähköntuotanto jatkuu aikaisintaan 25. joulukuuta 2022 ja säännöllinen sähköntuotanto alkaisi näin ollen helmikuussa 2023. Aikatauluun liittyy vielä epävarmuuksia”, yhtiö kertoo tiedotteessaan.

Reaktorin käyttöönoton sähköntuotantotietoja kuvaavalla sivulla kerrotaan, että reaktori saadaan käyttöön aikaisintaan 6. helmikuuta.

Tämä tarkoittaa, että Olkiluoto 3 ei välttämättä ole käytössä talven kulutushuippujen aikaan. Kulutushuiput ajoittuvat tyypillisesti tammi–helmikuuhun.

Olkiluoto 3:n piti aloittaa säännöllinen sähköntuotanto viimein tänä vuonna, vuosien viivästysten jälkeen. Käyttötesteissä on kuitenkin paljastunut yllättäviä ongelmia. Viimeisimmät viivästykset johtuvat syöttövesipumpuissa havaituista säröistä.

Vaurioiden syytä ja vakavuutta on selvitetty viime viikkoina muun muassa laboratoriotesteillä ja käyttöhistoriaa tutkimalla. TVO:n mukaan työn on loppusuoralla.

”Olemme nyt analyysivaiheessa. Selvitykset on pääosin tehty, ja nyt tuloksia analysoidaan”, sanoo TVO:n viestintäjohtaja Jaana Isotalo.

TVO:n antama aikatauluarvio käyttötestien alkamisesta aikaisintaan 25. joulukuuta viittaa siihen, että selvitysten tuloksia voi odottaa ennen joulua. Päätös laitoksen käynnistämisestä tehdään vasta selvitysten tulosten valmistuttua.

Isotalo ei halua tässä vaiheessa kertoa, millaisiin johtopäätöksiin selvitykset voivat potentiaalisesti johtaa.

”Tässä vaiheessa meillä on kaikki vaihtoehdot avoinna.”

TVO on selvittänyt Olkiluoto 3:n syöttövesipumppujen ongelmia muun muassa lähettämällä pumppujen osia laboratoriotesteihin.

TVO tiedotti syöttövesipumpuissa havaituista vaurioista 18. lokakuuta. Pumppuja on voimalassa neljä, ja jokaisesta niistä on löytynyt muutaman senttimetrin pituisia säröjä.

Syöttövesipumput pumppaavat voimalan niin sanotussa sekundääripiirissä kiertävän veden höyrystimeen, jossa ydinreaktorin tuottama lämpö kiehuttaa veden. Höyry pyörittää turbiinin siipipyörää, joka pyörittää sähköä tuottavaa generaattoria.

Säröistä kärsineet pumput ovat siis voimalan käytön kannalta erittäin oleellisia, mutta TVO:n mukaan pumppujen vaurioilla ei ole vaikutusta ydinturvallisuuteen.

Selvitystyö on kestänyt jo lähes kaksi kuukautta. Isotalo selittää tätä varovaisella turvallisuuskulttuurilla.

”Toimimme ydinvoimalaitoksessa. Vaikka pumput eivät ole ydinturvallisuudelle kriittisiä, me toimimme kaikessa hyvin konservatiivisesti. Kaikki toiminta perustuu faktoihin ja analysoituun dataan, ja sen takia tämä vie oman aikansa.”

Pumppuja ei noin vain myöskään vaihdeta toisiin.

”Kaikki, mitä laitoksessa käytetään, on säänneltyä ja tietyllä tavalla standardoitua.”

Ulkopuolisten on mahdotonta arvioida, miten isoista ongelmista pumpuissa on kyse tai kuinka kauan niiden korjaaminen kestää, LUT-yliopiston energiatekniikan professori Juhani Hyvärisen arvioi HS:lle lokakuussa.

”Voimalan turbiinilaitos on Siemensin toimittama, mutta pumput on valmistanut joku sen alihankkija. Aikataulu riippuu siitä, onko pumppujen varaosia olemassa valmiina vai pitääkö niitä ryhtyä valmistamaan”, Hyvärinen sanoi.

Syöttövesipumppuja on voimaloissa Hyvärisen mukaan yleensä rivistö, jotta yksittäisen pumpun vika ei haittaisi tuotantoa.

Iltalehdelle Hyvärinen sanoi lokakuun lopussa, että löydetyt vauriot ovat ”todellinen yllätys”.

"Ei tämmöisten osien kuuluisi ruveta säröilemään noin nopeasti. Kyllä niiden olisi kuulunut kestää 2040-luvulle asti”, hän sanoi lehden haastattelussa.

OL3:sta on odotettu energiakriisitalven pelastajaa, ja uudet viivästykset tarkoittavat kasvavaa riskiä sille, että tänä talvena sähkön hinta Suomessa voi käydä hyvin korkeana. Näin voi tapahtua, jos esimerkiksi tammikuussa nähdään kova pakkasjakso, jolloin tuulivoimatuotanto on hyvin vähäistä, eikä Olkiluoto 3:n sähköntuotanto ole käynnissä.

Viivästykset lisäävät myös sähköpulan riskiä, mikä äärimmillään tarkoittaisi kiertäviä sähkökatkoja eli sähkön säännöstelyä.

”Riski sähköpulaan joutumisesta kylmänä talvipäivänä on kasvanut, koska Olkiluoto 3:n käyttöönotto viivästyy aiemmin ilmoitetusta”, Fingrid toteaa tiedotteessaan.

Olkiluoto 3:n käyttöönottotestit alkoivat kesällä, ja reaktori ehti jo saavuttaa täyden 1 600 megawatin tehon ensimmäistä kertaa 30. syyskuuta. Reaktori on kuitenkin ollut tuotantotauolla lokakuun 13. päivästä lähtien. Silloin reaktorille tehtiin pikasulkutesti, jonka jälkeisissä tarkastuksissa pumppujen vauriot havaittiin.