Fingrid: Olkiluodon ongelmat lisäävät sähköpulan riskiä

Teollisuuden voima kertoi aiemmin perjantaina, että Olkiluodon ydinvoimalan kolmosyksikkö pääsee aloittamaan säännöllisen sähköntuotannon aikaisintaan helmikuussa.

Teollisuuden Voiman Olkiluoto 3 -voimala on kärsinyt myöhästymisistä. Perjantaina TVO kertoi uusista viivästyksistä.

9.12.2022 14:31 | Päivitetty 9.12.2022 14:46

Kantaverkkoyhtiö Fingrid arvioi, että Olkiluoto 3:sen käyttöönoton ongelmat lisäävät sähköpulan riskiä Suomessa.

”Riski sähköpulaan joutumisesta kylmänä talvipäivänä on kasvanut, koska Olkiluoto 3:n käyttöönotto viivästyy aiemmin ilmoitetusta”, Fingrid kirjoittaa perjantaina julkaistussa tiedotteessaan.

Fingridin mukaan Olkiluodon ongelmien takia kotimaista sähköntuotantokapasiteettia on tarjolla aiemmin arvioitua vähemmän. Tämä korostaa entisestään sähkön säästämisen ja käytön ajoittamisen tärkeyttä. Muussa tapauksessa riski on, ettei sähköä riitä.

Teollisuuden voima (TVO) kertoi aiemmin perjantaina, että Olkiluodon ydinvoimalan kolmosreaktori pääsee aloittamaan säännöllisen sähköntuotannon aikaisintaan 6. helmikuuta. Edellinen arvio säännöllisen tuotannon aloituksesta oli 22. tammikuuta.

Näin pitkään ydinvoimalan sähköntuotantoa ei tarvitse kuitenkaan todennäköisesti odotella, sillä voimalan koekäytön on määrä jatkua aikaisintaan 25. joulukuuta.

Fingrid arvioi, että talven kulutushuippu on arviolta 14 400 megawattia. Sähkönkulutus on hyvin riippuvainen lämpötilasta.

Tavanomaisesti kulutus on huipussaan tammi-helmikuussa. Mahdollista on, ettei Olkiluodon kolmosreaktori ole säännöllisessä käytössä pahimman kulutushuipun aikaan.

Fingrid painottaakin sähkön säästämisen tärkeyttä. Sähkön huippukulutustilanteen aikaan sähkön käytön vähentäminen 10 prosentilla vastaisi lähes täysin OL3:n tuotantotehoa.

”Sähkön säästämisen jatkaminen on tärkeää sähkön riittävyyden turvaamiseksi. Tämän lisäksi sähkön käytön ajoittaminen arkisin aamun ja iltapäivän huipputuntien ulkopuolelle parantaa sähkön riittävyyttä huomattavasti”, Fingrid kirjoittaa tiedotteessaan.

Lue lisää: Olkiluoto 3 myöhästyy jälleen

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita