Putin kutsuu länttä ”tyhmäksi” ja uhkaa öljyn kallistuvan räjähdys­mäisesti

Venäjän presidentti Vladimir Putin sanoi perjantaina, että öljyn hinta tulee kallistumaan räjähdysmäisesti hintakatosta päättäneillä mailla.

Venäjän presidentti Vladimir Putin puhui toimittajille Kirgisian pääkaupungissa Biškekissä perjantaina.

9.12.2022 16:42

Venäjän presidentti Vladimir Putin uhkaa länsimaita venäläisen öljyn tuotantokatkoilla ja korkealla öljyn hinnalla.

Vauraiden maiden G7-ryhmän, EU:n ja Australian asettama hintakatto venäläiselle öljylle astui voimaan maanantaina. Hintakaton voimaantulon jälkeen venäläistä öljyä voidaan kuljettaa kolmansiin maihin käyttäen G7-maiden ja EU:n säiliöaluksia, vakuutusyhtiöitä ja luottolaitoksia vain, jos öljyä ostetaan 60 dollarin tynnyrihintaan tai sen alle.

Putin nimitti perjantaina länsimaiden ratkaisua ”tyhmäksi”.

”Reaktiomme on, ettemme vain yksinkertaisesti myy ratkaisun tehneihin maihin”, Putin sanoi toimittajille Kirgisian pääkaupungissa Biškekissä uutistoimisto Reutersin mukaan.

”Pohdimme myös tarpeen vaatiessa tuotannon supistamista”, hän jatkoi.

Uutistoimisto AFP:n mukaan Putin sanoi länsimaiden päätöksen olevan ”haitallinen maailman energiamarkkinoille”. Hän sanoi, että öljyn hinta tulee kallistumaan räjähdysmäisesti hintakatosta päättäneillä mailla.

Venäjään sillä ei ole Putinin mukaan vaikutusta.

Putinin mukaan Venäjä kertoo vastatoimistaan lähipäivien aikana.

Länsimaiden hintakatto on romahduttanut venäläisen Urals-raakaöljyn hinnan. Öljylaatu maksoi perjantaina halvimmillaan noin 52 dollaria barrelilta. Hinta on todella halpa, sillä sodan alkuvaiheessa öljylaatu maksoi korkeimmillaan 111 dollaria.

Putinin kommentti Venäjään kohdistuvista vaikutuksista voi osoittautua oikeaksi, sillä asiantuntijat ovat varsin laajasti todenneet, ettei öljyn hintakatto heikennä esimerkiksi Venäjän kykyä rahoittaa hyökkäystään Ukrainaan.

Joidenkin asiantuntijoiden mukaan koko hintakaton tarkoituksena onkin ollut Yhdysvaltain hallinnon pyrkimys pitää raakaöljyn hinta matalana.