Suomen työllisyysaste on lähes ennätyksellisen kova, vaikka taantuma lähestyy – tästä on kyse

Työllisyysaste nousi marraskuussa jo 74,7 prosenttiin. Työllisiä oli marraskuussa 63 000 enemmän kuin vuotta aiemmin.

Työttömyysasteen trendi laski marraskuussa 6,7 prosenttiin.

20.12.2022 8:19 | Päivitetty 20.12.2022 10:07

Suomessa työmarkkinoiden vahva veto jatkui yhä marraskuussa. Työllisyysasteen trendi kohosi marraskuussa 74,7 prosenttiin, ilmenee Tilastokeskuksen työvoimatutkimuksesta. Lokakuussa vastaava luku oli 74,4 prosenttia.

Työllisyysaste kertoo työllisten osuuden 15−64-vuotiaasta väestöstä. Trendi tarkoittaa kausi- ja satunnaisvaihtelusta puhdistettua lukua.

”Työllisyysaste nousee kohti ennätyslukemia, vaikka suhdanteen viilenemistä ja taantumaa on povattu kuukausitolkulla. Ilmeisesti oikea tulkinta on se, että työvoiman kysyntätilanne oli alkuvuodesta niin vahva, että se etenee edelleen hyökyaallon lailla vastatuulesta huolimatta”, arvioi Keskuskauppakamarin pääekonomisti Jukka Appelqvist tiedotteessa.

Keskuskauppakamarin mukaan Suomen työllisyysaste on parhaillaan jopa historiallisen korkea.

”Jonkin verran korkeammalla käväistiin 1990-luvun alussa ennen laman alkua, kun takana oli pitkä nousukausi, mutta sekin ennätys alkaa olla jo lähellä”, se kirjoittaa tiedotteessaan.

Työllisiä oli marraskuussa 63 000 enemmän kuin vuotta aiemmin.

Naiset toivat valtaosan työllisyyden kasvusta. Työllisiä naisia oli 55 000 enemmän kuin vuosi sitten.

Viime aikoina talousennusteiden laatijat ovat ennakoineet Suomen ajautuvan lievään taantumaan, kun energian kallistuminen ja korkojen nousu kolhivat kotitalouksia ja yrityksiä.

Vaikka esimerkiksi asuntokauppa on hidastunut ja kuluttajien luottamus kyntää pohjamudissa, on työmarkkinoiden vahvaa vetoa pidetty Suomen talouden valopilkkuna.

Kuukausi sitten työllisyyden reipas kasvu ylitti asiantuntijoiden odotukset, kun työllisyysasteen trendi harppasi lokakuun osalta 74,4 prosenttiin. Tiistain tuoreet luvut kertovat, että työllisyyden rivakka kasvu on jatkunut myös marraskuussa.

Työttömyysasteen trendi laski marraskuussa 6,7 prosenttiin. Työttömyysaste kuvaa työttömien osuutta 15−74-vuotiaasta työvoimasta.

Tilastokeskuksen mukaan työttömiä oli marraskuussa 164 000, mikä oli saman verran kuin vuosi sitten.

Pitkäaikaistyöttömyyden vähentyminen jatkui marraskuussa, kertoo työ- ja elinkeinoministeriö (TEM). Yli vuoden yhtäjaksoisesti työttömänä olleita pitkäaikaistyöttömiä oli marraskuun lopussa 86 100. Se on 20 100 vähemmän kuin vuotta aiemmin.

Työllisyyden nopeasta kasvusta huolimatta avoimien työpaikkojen määrä on kääntynyt jo laskuun, ilmenee TEMin tiedoista.

Uusia avoimia työpaikkoja ilmoitettiin TE-toimistoihin ja kuntakokeiluihin marraskuun aikana yhteensä 73 100. Se on 20 000 vähemmän kuin viime vuoden marraskuussa.

Uudet avoimet työpaikat vähenivät johtajia lukuun ottamatta kaikissa ammattiryhmissä. Eniten laskua oli palvelu- ja myyntityötekijöiden, muiden työntekijöiden sekä rakennus-, korjaus- ja valmistustyöntekijöiden ammattiryhmissä.