Suomi teki päästökaupalla jätti­tilin: Valtion kassaan 511 miljoonaa euroa

Päästöoikeuksien hinta on ollut tänä vuonna hyvin korkealla.

Energiayhtiöiden ja suurteollisuuden pitää hankkia päästöoikeuksia päästämänsä hiilidioksidin verran.

20.12.2022 11:24

Suomi on saanut tänä vuonna selvästi aiempaa enemmän tuloja päästöoikeuksien huutokaupoista, tiedottaa Energiavirasto. Suomelle kertyi noin 511 miljoonaa euroa tuloja päästökaupasta.

Viime vuonna huutokauppatulot päästöoikeuksista olivat noin 409 miljoonaa euroa.

Tulojen kasvuun vaikutti päästöoikeuksien hintojen nousu. Energiaviraston mukaan päästöoikeuksien hinnat ovat olleet korkealla läpi vuoden. Kalleimmillaan päästöoikeudet olivat helmikuun alkupuolella, jolloin hiilidioksiditonnin päästöoikeuden hinta oli 97,51 euroa.

Keskimäärin päästöoikeuden hinta on ollut 80,1 euroa hiilidioksiditonnilta.

Myös aiempien vuosien päästökauppatulot kalpenevat tälle vuodelle. Vuosina 2018–2020 tulot ovat olleet reilut 200 miljoonaa euroa ja sitä aiemmin vuosina 2013–2017 alle 100 miljoonaa euroa.

Energiavirasto kertoo, että tänä vuonna päästöoikeuksia huutokaupattiin Euroopan unionin jäsenvaltioiden yhteisissä huutokaupoissa yhteensä 147 kertaa, joista viisi koski lentoliikenteen päästöoikeuksia.

EU:n päästökauppajärjestelmän tavoitteena on, että teollisuuden ja lentoliikenteen hiilidioksidipäästöt pysyvät alueelle asetetun päästökaton rajoissa.

Järjestelmä kattaa isot tehtaat, kokonaislämpöteholtaan yli 20 megawatin laitokset ja Euroopan talousalueen sisäisen lentoliikenteen. Suomessa järjestelmään kuuluvat myös 20 megawatin tai sitä pienemmät kaukolämpöä tuottavat laitokset.