FT: Auto­teollisuus kärsii siru­pulasta ainakin ensi vuoden loppuun asti

Autoteollisuuden käyttämien puolijohteiden kysyntää vauhdittaa siirtyminen sähköautoihin.

Älypuhelinten käyttämien puolijohteiden kysyntänäkymät ovat autoteollisuutta heikommat.

20.12.2022 22:12

Autojen ja puolijohteiden valmistajat varoittavat, että autoteollisuus kärsii puolijohteiden pulasta ensi vuonnakin, kertoo brittilehti Financial Times (FT).

Yhdysvaltalaisen puolijohde­valmistajan Onsemin toimitusjohtaja Hassane El-Khoury sanoo FT:lle, että se on jo loppuunmyynyt sähköautoissa laajasti käyttävien puolijohteiden tuotantonsa ainakin vuoden 2023 loppuun asti vahvan kysynnän takia.

Hän kertoo yhtiön lisäävän tuotantoaan jokaisella vuosineljänneksellä, mutta ”mitään ei ole tehtävissä”.

Myös saksalaisen autojen puolijohteisiin keskittyneen Infineonin toimitusjohtaja Jochen Hanebeck sanoi hiljattain Münchenissä, että hän odottavaa ”melko pitkän aikavälin” puolijohdepulaa.

Samankaltaista viestiä kuullaan autoteollisuudesta. Autojätti Stellantiksen toimitusjohtaja Carlos Tavares on FT:n mukaan sanonut, että ”sirurajoitteet” kiusaavat autoteollisuuden ensi vuonnakin.

Stellantis syntyi viime vuonna Fiat Chryslerin ja ranskalaisen PSA:n fuusiosta.

Saksalainen Infineon ilmoitti viime viime kuussa rakentavansa tehtaan Dresdeniin viidellä miljardilla eurolla. Kyseessä on yhtiön historian suurin investointi.

Onsemin toimitusjohtaja El-Khoury kertoo FT:lle, että se laajentaa tuotantoaan tehtaillaan Tšekissä, Etelä-Koreassa ja Yhdysvalloissa.

Laajennukset nostavat yhtiön tuotantoa 30 prosentilla ensi vuonna. Niillä turvataan vanhojen asiakkaiden toimitukset.

Autoteollisuuden käyttämien puolijohteiden kysyntää on vauhdittanut siirtyminen sähköautoihin, minkä odotetaan kiihtyvän entisestään.

Sen sijaan älypuhelinten ja tietokoneiden käyttämien puolijohteiden kysyntänäkymät ovat heikommat. Kysynnän laskusta ovat kärsineet taiwanilainen TSMC, amerikkalainen Intel ja eteläkorealainen Samsung.

Esimerkiksi TSMC on kertonut leikkaavansa investointejaan noin 10 prosenttia tänä vuonna.