Inflaatio iskee joulupöytään ja näkyy jo kaupan kassalla: ”Joulu­ruoasta haetaan keinoja säästää”

Kaupoissa näkyy, miten suomalaiset sukkuloivat nousevien ruoan hintojen kanssa jouluna.

Joulupuuron ainekset eli riisi ja maito ovat kallistuneet yli 10 prosenttia vuotta aiemmasta. Sen sijaan pähkinöiden hinta on noussut vain pari prosenttia.

23.12.2022 16:47

Joulu on taas, joulu on taas,

kattilat täynnä puuroo.

Nyt sitä saa, nyt sitä saa,

vatsansa täyteen puuroo.

Jouluaattona monen hoilaamat säkeet eivät välttämättä tänä vuonna pidä paikkaansa. Ruoan hinnat ovat nimittäin olleet monille ennennäkemättömässä nousussa, mikä näkyy myös joulupöydässä.

Lue lisää: Näillä vinkeillä loihdit joulu­tarjoilut halvemmalla ja saat tähteistä kaiken hyödyn irti

Aloitetaan jouluvalmisteluista. Jouluun kuuluvat piparkakut, tortut ja monenlaiset jälkiruoat. Useat leipomiseen käytettävät raaka-aineet kallistuivat merkittävästi marraskuussa. Esimerkiksi jauhot ovat kallistuneet liki 48 prosenttia, voi 38 prosenttia ja sokeri 13 prosenttia.

Muutos on selvä myös kauppojen kassoilla.

”Leipomisessa kokonaisuudessaan [hintojen nousulla] on ollut jonkin verran vaikutusta. Asiakkaat ovat siirtyneet kohti edullisempia tuotteita”, sanoo kauppayhtiö Keskon osto- ja myyntijohtaja Aki Erkkilä.

”Kuluttaja on ollut nyt tarkempi valinnoissaan.”

Myös SOK:n marketkaupan myyntijohtaja Antti Oksa vahvistaa, että nyt hyllyiltä liikkuvat aiempaa useammin kaikkein halvimpien kilohintojen tuotteet. Esimerkiksi glögeissä ja konvehdeissa valinnat kohdistuvat viime vuosia useammin niin sanottuihin perinteisiin volyymituotteisiin kalliimpien erikoisuuksien tai artesaanituotteiden sijaan. Sama ilmiö näkyy esimerkiksi juustoissa.

”Ison kansanjoukon perinteiset suosikit, esimerkiksi Pandan Juhlapöydän konvehdit myyvät paremmin kuin viime vuonna, ja samaa näkyy tuoteryhmästä toiseen”, Oksa sanoo.

Halvempien vaihtoehtojen etsimisen lisäksi asiakkaat ovat Oksan mukaan kertoneet suunnittelevansa joulupöytää niin, ettei hävikkiä synny.

”Kovimmat myyntipäivät ovat nyt torstaina ja perjantaina, mutta ihmiset ovat etukäteen kyselyissä antaneet ymmärtää, että jouluruoasta haetaan keinoja säästää.”

Joulun aikaan suomalaiset nauttivat myös tavallista runsaammin suklaata. Suklaan hinta nousi marraskuussa vuositasolla runsaat 10 prosenttia ja makeisten hinta 11,6 prosenttia.

Keskon Erkkilä kertoo, että tänä vuonna makeisten myynti on joulun alla ollut viime vuotta vähäisempää. Esimerkiksi joulukalentereiden menekki on hiipunut. Hän kuitenkin korostaa, että viime vuonna myynnin kasvu oli hyvin voimakasta.

Sen sijaan S-ryhmässä on Oksan mukaan myyty suklaata viime vuoden tapaan. Hän uskoo, että ketjujen eron taustalla saattaa olla juuri hintatietoisuuden kasvu.

Iso osa joulun ruokaostoksista tehdään hyvin lähellä joulua, eikä tarkempaa tietoa joulumyynnistä vielä ole.

Joulupöydän perinteisiin herkkuihin kuuluvat lanttu-, porkkana- ja perunalaatikko. Juurekset ovat kallistuneet marraskuussa vuodentakaisesta 7,4 prosenttia ja muut vihannekset 28 prosenttia. Perunoiden hinta on noussut 12 prosenttia.

Laatikoiden kaverina useissa joulupöydissä syödään tietenkin joulukinkku. HS kertoi aiemmin tällä viikolla, että joulukinkku voi maksaa nyt kymmeniä prosentteja enemmän kuin viime vuonna.

Kinkun lisäksi joulupöytää kruunaavat kalat, joiden hinnoissa on myös isoja nousuja. Kalan hinta nousi marraskuussa runsaat 24 prosenttia viime vuoden marraskuuhun nähden.

Myös juustojen hinnat ovat kallistuneet yli neljänneksen viime vuodesta.

Yleistä elintarvikkeiden inflaatiota maltillisemmin ovat kallistuneet esimerkiksi omenat, marjat ja kuivatut hedelmät sekä pähkinät. Näiden hinnat ovat kallistuneet noin muutamia prosentteja. Päärynät ovat jopa hieman halventuneet.

Myös juomapuolella voi yleisesti päästä miltei samoihin hintoihin kuin vuotta aiemmin. Tilastokeskuksen mukaan viinin hinta oli marraskuussa kolme prosenttia kalliimpi kuin vuotta aiemmin. Väkevät alkoholijuomat taas kallistuivat noin prosentin.

Alkosta kerrotaan HS:lle, että asiakkaiden ostoskäyttäytymisessä ei pitkäripaisissa ole näkynyt nyt joulun alla muutoksia. Alkosta ostettujen tuotteiden keskihinta yleensä nousee joulusesongissa, kuten tänäkin vuonna.

Joulusaunajuomien eli siiderin ja lager-oluen hinnat nousivat myös parisen prosenttia marraskuussa.