TVO: Olkiluoto 3:n kaupallisen sähkön­tuotannon alkaminen lykkääntyy maaliskuulle

Reaktorin koekäyttö jatkuu 27. joulukuuta eli kaksi päivää aiemmin arvioitua myöhemmin.

Teollisuuden Voiman Olkiluoto 3 -voimala.

21.12.2022 21:23 | Päivitetty 21.12.2022 22:08

Olkiluodon ydinvoimalaitoksen kolmosreaktorin säännöllisen sähköntuotannon käynnistyminen lykkääntyy kuukaudella maaliskuun alkuun.

Laitoksen omistava Teollisuuden Voima (TVO) kertoo tiedotteessaan, että Olkiluoto 3:n säännöllinen sähköntuotanto alkaa 8. maaliskuuta. Aiemmin TVO arvioi kaupallisen tuotannon käynnistyvän 6. helmikuuta.

TVO kertoo, että se jatkaa reaktorin koekäyttöä 27. joulukuuta eli kaksi päivää aiemmin arvioitua myöhemmin.

Yhtiö kertoo, että koekäytön aikana sähköä tuotetaan noin 1,3 terawattituntia. Ennen kaupallisen sähköntuotannon aloittamisessa laitoksessa täytyy tehdä vielä noin kymmenen merkittävää testiä.

Säännöllisen sähköntuotannon lykkääntyminen maaliskuulle tarkoittaa sitä, että Olkiluoto 3 ei ole täysin käytössä talven kulutushuippujen aikaan. Lämmityskaupan kulutushuiput ajoittuvat tyypillisesti tammi–helmikuuhun.

Olkiluoto 3:n koekäyttö keskeytyi lokakuussa, kun voimalan turbiinilaitoksen syöttövesipumppujen juoksupyöristä havaittiin vaurioita.

TVO kertoo, että vaurioiden selvitystyöt ovat nyt pääosin valmistuneet. TVO:n mukaan pumppujen juoksupyörien säröt ovat ”todennäköisesti aiheutuneet koekäytössä, jossa pumppuja ajetaan poikkeuksellisissa olosuhteissa”.

”Syöttövesipumppuja on ajettu käyttöönottokokeissa normaalien käyttöalueiden ulkopuolella, jolloin pumppuihin on kohdistunut tavanomaista suurempaa kuormitusta”, TVO kertoo tiedotteessaan.

TVO arvioi, että juoksupyörien uudelleen rikkoutuminen voidaan välttää pumppujen ”optimaalisella” ajotavalla ja käyttämällä mitoitukseltaan kestävämpiä juoksupyöriä.

TVO kertoo, että Olkiluoto 3:n koekäyttöä voidaan väliaikaisesti jatkaa ehjien pumppujen lisäksi säröytyneillä syöttövesipumpuilla. Pumppujen vaurioilla ei ole TVO:n mukaan vaikutusta ydinturvallisuuteen.

Olkiluoto 3:n koekäyttöä jatketaan syöttövesipumpuilla, joista kahdessa on varaosajuoksupyörä ja kahdessa on säröytynyt juoksupyörä. Toinen säröytyneellä juoksupyörällä varustettu pumppu toimii varalla, TVO kertoo.

Koekäyttö jatkuu 11 päivää kestävällä testijaksolla, jonka aikana Olkiluoto 3:n tuotantoteho vaihtelee TVO:n mukaan voimakkaasti. Täyden tehon testien jälkeen sähköntuotanto keskeytetään noin neljäksi viikoksi syöttövesipumppujen tarkastusten ja laitosyksikön uudelleen käynnistämisen ajaksi.

Tämän jälkeen koekäytössä on vielä noin kuukauden kestävä tuotantojakso, jolloin Olkiluoto 3 tuottaa sähköä pääosin täydellä teholla.

Uudet juoksupyörät ovat valmistuksessa, ja TVO arvioi niiden saapuvan helmi–maaliskuun vaihteessa.

Olkiluoto 3:n käyttöönottotestit alkoivat kesällä, ja reaktori ehti jo saavuttaa täyden tehon ensimmäistä kertaa 30. syyskuuta. Laitoksen täysi sähköteho on 1 600 megawattia.

Reaktori on ollut tuotantotauolla 13. lokakuuta lähtien. Silloin reaktorille tehtiin pikasulkutesti, jonka jälkeisissä tarkastuksissa pumppujen vauriot havaittiin.

Oikaisu 21. joulukuuta klo 22.05: Toisin kuin jutussa aiemmin kirjoitettiin, Olkiluoto 3:n täysi sähköteho ei ole 1,6 terawattituntia vaan 1 600 megawattia.

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita