Tekoälystä tulee työkaveri ja sähkö­autoilun murros ottaa aikalisän – 3 ennustusta teknologian vuodesta 2023

Mitä uutta teknologiassa tapahtuu ensi vuonna? Helsingin Sanomien juttusarjassa esitetään ennustuksia vuodesta 2023.

29.12.2022 10:00

Tekoäly on yhä parempi työkalu

Esimerkki Chat GPT -tekoälyn toimintamallista.

Niin mullistava, että Googlen johto antoi yhtiön sisäisen hälytysmerkin. Maailman edistynein chattibotti Chat GPT on hämmästyttänyt monet, myös tekoälyä vuosia kehittäneen Googlen, jonka johto pelkää nyt liiketoimintamallinsa puolesta. Chat GPT vastaa kysymyksiin ihmismäisesti. Google-haku näyttää rinnalla antiikkiselta.

Syksyn ja alkutalven aikana koettiin tekoälytyökalujen läpimurto. Niillä voi luoda kuvia, videoita, ääntä ja tekstiä.

Vuonna 2023 tekoälystä saattaa tulla uusi työkaveri. Se ei välttämättä ole chattibotti, vaan uusi ominaisuus jo käytössä olevaan tietokoneohjelmaan.

Tekoäly voi antaa ihmisille kykyjä, joita tällä ei ole. Se osaa kirjoittaa sujuvasti eri tyyleillä, luoda sisältöä verkkosivustoille, laatia markkinointitekstejä, ruokareseptejä ja liiketoimintasuunnitelmia tai tehdä teksteistä tiivistelmiä. Se auttaa nettisivun koodauksessa tai vaikka myymälän suunnittelussa.

Tekoäly ei osu aina oikeaan, ja siksi ihmistyötä vielä tarvitaan. Ensi vuonna luvassa on varmasti keskustelua myös tekoälyn varjopuolista.

Niclas Storås

Sähköautoilun murros pitää välivuoden

Kiinalaisyhtiö Baidun ROBO-01-sähköautoa esiteltiin Tokiossa lokakuussa.

Energiamarkkina heilui viimeisen vuoden aikana tavalla, joka näkyi suoraan autojen myyntitilastoissa. Ensin polttoaineiden hinnannousu ohjasi kysyntää voimakkaasti ladattavien autojen pariin.

Kysyntään vastasivat autovalmistajien ohella jälleenmyyjät, jotka toivat myös Suomeen valtavia määriä käytettyjä Tesloja korkeiden hankintatukien Saksasta.

Käytetyn sähköauton myyjä saattoi tehdä jälkimarkkinoilla hyvän tilin, mutta vuoteen 2023 lähdetään toisenlaisissa tunnelmissa. Volkswagenin ja Hyundain kaltaiset isot pelurit ovat tehneet vahvoja panostuksia tuotantoonsa, ja markkinoille vyöryy ennätysmäärä uusia automalleja myös Kiinasta.

Samaan aikaan sähkön kallistuminen on jo hidastanut uusien ladattavien autojen kysyntää. Tesla ilmoitti joulukuussa laskevansa useiden mallien hintoja. Kun vielä huomioidaan nousevien korkojen vaikutus kuluttajien tekemiin hankintoihin, on automarkkinan näkymä melko sumuinen.

Vuosi 2023 saattaakin olla välivuosi autoilun murroksessa.

Joonas Turunen

Audioalustat etsivät menestysreseptiä

Vuonna 2023 podcasteista tulee yhä enemmän äänikirjoja ja toisinpäin. Niiden välinen raja hämärtyy, kun kuunneltavan markkinapaikka kypsyy ja runsastuu.

Toisin sanoen kaikki – alustayhtiöt, kustantajat ja niin edelleen – etsivät lisäarvoa nykyisenlaisen äänikirjan ja podcastin välistä. Mitä sisältömuotoja ei ole vielä keksitty?

Emmi-Liia Sjöholmin Virtahevot on ”kirjoitettu äänikirjaksi”.

Toisessa päädyssä kirja-ala teroittaa äänikirjoja tuotteeksi, jolla on omat tuotantoketjunsa. Esimerkkinä Kosmos-kustantamon “äänikirjaksi kirjoitettu“ kehuttu dialogiromaani Virtahevot (Emmi-Liia Sjöholm, 2022).

Alustayhtiöt tuskin löytävät syvemmistä audiosisällöistä nopeaa kannattavuutta. Podcast-palvelut nojaavat jatkossakin vaikuttajien kepeyteen ja valmiisiin yleisöihin.

Huomionarvoisimmat siirrot tekee Spotify, joka tulee ensi vuonna voimalla äänikirjamarkkinaan. Yhtiön perustaja Daniel Ek etsii uutta kasvutarinaa musiikin ulkopuolelta. Tänä vuonna Ek huokaisi helpotuksesta, kun miljardi-investoinnit toivat ensimmäisen erilaisen hitin, Batman Unburied -supersankarikuunnelman. Siinäkö uusi menestysresepti, käsikirjoittajat hommiin?

Tai sitten päinvastoin. Suomalaiset villitsi viimeksi tunnetusti Antti Holman äänittely, joka on tinkimätöntä tajunnanvirtaa.

Joakim Westrén-Doll

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita