Kolmen prosentin raja puhkesi tärkeässä korossa, Fortumin Uniper-seikkailu päättyi ja Olkiluoto 3 lykkääntyy – HS kertaa viikon tärkeimmät talous­uutiset

HS:n markkinaviikko kertaa yhdessä jutussa viikon tärkeimmät talous­uutiset.

Energiayhtiö Fortumin Uniper-seikkailun kokonaistappioksi jää vajaat kuusi miljardia euroa. Kuvassa Uniperin Scholven-hiilivoimala.

23.12.2022 11:28

Asuntolainakoron kolmen prosentin raja puhkesi

Suomalaisten yleisin asuntolainan viitekorko eli 12 kuukauden euribor nousi maanantaina yli kolmeen prosenttiin. Korko kirjattiin maanantaina 3,057 prosenttiin.

Viimeksi vuoden euribor on ollut yli kolmen prosentin tammikuussa 2009.

OP-ryhmän seniorimarkkinaekonomisti Jari Hännikäinen kirjoitti kommentissaan, että markkinat hinnoittelevat nyt vuoden euriborin kohoavan ensi keväänä 3,5 prosentin tuntumaan.

Viime perjantaina vuoden euribor nousi 2,993 prosenttiin edellispäivän 2,867 prosentista. Päivänousu päätti vuoden euriborin pitkän pysähtyneisyyden ajan. Vuoden euribor oli 2,8-alkuinen lähes puolitoista kuukautta.

Viime torstaina EKP päätti nostaa ohjauskorkoaan ja samalla yllätti markkinat viestimällä, että koronnostoja täytyy jatkaa pidempään kuin markkinoilla on odotettu.

Rio Tinton hallitukseen Kaisa Hietala

Kaivosyhtiön Rio Tinton hallitukseen nousee Kaisa Hietala. Tehtävä alkaa maaliskuun alussa.

Nimitys tekee Hietalasta suomalaisittain poikkeuksellisen vaikutusvaltaisen hahmon liike-elämässä. Jo entuudestaan Hietala istuu maailman suurimpiin öljy-yhtiöihin kuuluvan Exxonin hallituksessa.

Rio Tinto toimii 35 maassa, ja sillä on lähes 50 000 työntekijää. Yhtiön liikevaihto oli viime vuonna runsaat 60 miljardia euroa.

Nimitys ajoittuu kohtaan, jossa koko Rio Tinton ylin johto on uudistettu yhtiötä ravistelleen skandaalin jälkimainingeissa.

Yhtiö sai toukokuussa uuden hallituksen puheenjohtajan. Hän on konsulttiyhtiö McKinseyn entinen toimitusjohtaja ja Kanadan entinen Kiinan-suurlähettiläs Dominic Barton.

Musk ilmoitti eroavansa Twitterin johdosta, kun korvaaja löytyy

Miljardööri Elon Musk on ilmoittanut eroavansa Twitterin toimitusjohtajan tehtävästä heti, kun hän löytää itselleen korvaajan.

Kyse on ensimmäisestä kerrasta, kun Musk mainitsi eroamisen mahdollisuuden sen jälkeen, kun hän järjesti maanantaina Twitterissä äänestyksen siitä, tulisiko hänen jatkaa palvelun johdossa.

Vuorokauden kestäneessä äänestyksessä 58 prosenttia äänestäjistä kannatti Muskin eroa. Kaikkiaan ääniä annettiin runsaat 17,5 miljoonaa kappaletta.

Vaatimukset Muskin eroamisesta ovat lisääntyneet viime viikkoina, ja viime päivinä jopa Teslan sijoittajat ovat kyseenalaistaneet hänen keskittymisensä sosiaalisen median alustaan ja pohtineet, häiritseekö Twitter hänen työtään sähköajoneuvo­liiketoiminnassa.

Musk on itse myöntänyt olevansa liian kiireinen ja etsivänsä Twitterille toimitusjohtajaa.

Suomen työllisyysaste on lähes ennätyksellisen kova

Suomessa työmarkkinoiden vahva veto jatkui yhä marraskuussa. Työllisyysasteen trendi kohosi marraskuussa 74,7 prosenttiin, ilmenee Tilastokeskuksen työvoimatutkimuksesta. Lokakuussa vastaava luku oli 74,4 prosenttia.

Työllisyysaste kertoo työllisten osuuden 15−64-vuotiaasta väestöstä. Trendi tarkoittaa kausi- ja satunnaisvaihtelusta puhdistettua lukua.

Keskuskauppakamarin mukaan Suomen työllisyysaste on parhaillaan jopa historiallisen korkea.

Kuukausi sitten työllisyyden reipas kasvu ylitti asiantuntijoiden odotukset, kun työllisyysasteen trendi harppasi lokakuun osalta 74,4 prosenttiin. Tuoreet luvut kertovat, että työllisyyden rivakka kasvu on jatkunut myös marraskuussa.

Hintakatto romahdutti Venäjän öljyviennin

Venäläisen öljyn kuljetukset meriteitse ovat olleet rajussa laskussa sen jälkeen, kun rikkaiden maiden G7-kokoonpanon ja Euroopan unionin solmima hintakatto astui voimaan.

Joulukuun 5. päivänä voimaan astunut hintakatto asetettiin 60 dollariin barrelilta.

Uutistoimisto Bloombergin keräämien tietojen mukaan meriteitse kuljetettavan venäläisen öljyn päivävienti supistui 54 prosenttia ensimmäisellä kokonaisella viikolla hintakaton asettamisen jälkeen. Päivävienti oli 1,6 miljoonaa barrelia 10.–16. joulukuuta.

Vienti Euroopan maihin tyrehtyi miltei täysin. Joulukuun 16:tta päivää edeltävien neljän viikon aikana vienti oli 146 000 barrelia päivässä, ja kohteena oli ainoastaan Bulgaria. Luvuissa ei ole mukana vientiä Turkkiin.

Fortum sai päätökseen Uniper-omistuksensa myynnin

Energiayhtiö Fortum sai keskiviikkona päätökseen Uniper-omistuksensa myynnin Saksan valtiolle ja vastaanotti noin 500 miljoonan euron kauppahinnan.

Fortum, Saksan valtio ja Uniper tekivät periaatesopimuksen Uniper-kaupasta alun perin syyskuussa.

Osapuolet allekirjoittivat sopimukset Uniperin pelastuspaketin lopullisista ehdoista maanantaina, jolloin myös Uniperin ylimääräinen yhtiökokous hyväksyi pakettiin liittyvät päätökset.

Euroopan komissio puolestaan hyväksyi Uniperin pelastuspaketin tiistaina.

Uniperista saatujen osinkojen jälkeen Fortumin Uniper-seikkailun kokonaistappioksi jää vajaat kuusi miljardia euroa.

Olkiluoto 3:n sähkön­tuotannon alkaminen lykkääntyy maaliskuulle

Olkiluodon ydinvoimalaitoksen kolmosreaktorin säännöllisen sähköntuotannon käynnistyminen lykkääntyy kuukaudella maaliskuun alkuun.

Laitoksen omistava Teollisuuden Voima (TVO) kertoi keskiviikkona, että Olkiluoto 3:n säännöllinen sähköntuotanto alkaa 8. maaliskuuta. Aiemmin TVO arvioi kaupallisen tuotannon käynnistyvän 6. helmikuuta.

TVO kertoi jatkavansa reaktorin koekäyttöä 27. joulukuuta eli kaksi päivää aiemmin arvioitua myöhemmin.

Olkiluoto 3:n koekäyttö keskeytyi lokakuussa, kun voimalan turbiinilaitoksen syöttövesipumppujen juoksupyöristä havaittiin vaurioita.

Bankman-Fried määrättiin luovutettavaksi Yhdysvaltoihin

Bahamalla pidätetty, luhistuneen kryptovaluuttapörssi FTX:n perustaja ja entinen toimitusjohtaja Sam Bankman-Fried on määrätty luovutettavaksi Yhdysvaltoihin vastaamaan häntä vastaan nostettuihin petossyytteisiin.

Bahaman yleisen syyttäjän mukaan 30-vuotias Bankman-Fried on päättänyt jättää valittamatta luovutuspäätöksestään. Bahaman ulkoministeri Frederick Mitchell kertoi allekirjoittaneensa määräyksen Bankman-Friedin luovutuksesta yhdysvaltalaisviranomaisille.

FTX on hakeutunut konkurssiin, minkä vuoksi monet ihmiset eivät pysty nostamaan sieltä varojaan. Oikeudenkäyntihakemuksen mukaan FTX on velkaa 50 suurimmalle velkojalleen lähes 3,1 miljardia dollaria.