Miltä kuulostaisi kahdeksan sentin sähkö? Moni alennus on tarjolla vain yhtiön oman alueen ihmisille tai vanhoille asiakkaille

Oma sähköntuotanto auttoi pietarsaarelaista yhtiötä välttämään hinnankorotukset.

Kokkolan Energian asiakkaat maksavat joulu–huhtikuussa sähköstä 17,60 senttiä kilowattitunnilta, jossa on mukana kymmenen prosentin arvonlisävero. Hintakatto on voimassa vain Kokkolan alueen asiakkaille.

23.12.2022 8:43

Nykyisenä kriisitalvena moni suomalainen tarttuisi ilomielin sähkösopimukseen, jossa sähkö maksaa 8,03 senttiä kilowattitunnilta.

Tällä hinnalla sähköä myy pietarsaarelainen Herrfors. Toistaiseksi voimassa oleva sopimus on suunnattu yhtiön vanhoille asiakkaille, joista valtaosa asuu Herrforsin omalla verkkoalueella eli Pietarsaaressa ja lähiseudun kunnissa.

Lisäksi yhtiö tarjoaa uusille asiakkaille toistaiseksi voimassa olevaa sopimusta hintaan 17,74 senttiä kilowattitunnilta. Tarjous koskee vain Herrforsin verkkoalueen asiakkaita.

Herrfors ilmoitti elokuun lopulla aikovansa pitää hintansa ennallaan, vaikka markkinoilla sähkön hinta oli kohonnut jyrkästi.

Herrforsin sähkökaupasta vastaava tuotantojohtaja Andreas Rasmus kertoo, että asiakkailta oli tullut soittoja, joissa oltiin huolissaan siitä, että monet yhtiöt olivat ryhtyneet nostamaan hintoja.

”Päädyimme siihen, että voimme pärjätä talven yli, vaikka emme lähde korottamaan hintoja asiakkaillemme. He ovat pitkään halunneet ostaa Herrforsilta ja olleet uskollisia asiakkaita. Nyt oli sellainen tilanne, että pystymme antamaan vähän takaisinpäin”, Rasmus kertoo STT:lle.

Ratkaisun teki mahdolliseksi se, että Herrforsilla on omaa sähköntuotantoa suunnilleen yhtä paljon kuin yhtiö myy sähköä asiakkailleen.

”Tämä ei olisi varmasti millään tavalla onnistunut ilman omaa tuotantoa.”

Useampi sähköyhtiö kohdistaa nyt tarjoushintaisia sopimuksia oman alueensa asukkaille tai nykyisille asiakkailleen.

Kotimaisesta sähkömarkkinasta on tällä hetkellä vaikea saada kokonaiskuvaa, sillä kuluttajille on tarjolla paljon erilaisia sopimuksia ja hintoja.

Tilanne myös elää jatkuvasti. Alkuviikosta helsinkiläinen Helen kertoi tarjoavansa nykyisille asiakkailleen puolen vuoden määräaikaista sopimusta, jonka perushinta on 20 senttiä kilowattitunnilta Tässä sopimuksessa hinta joustaa hieman ylös tai alas kulutuksen ajoituksen mukaan. Sopimusta ei ole rajattu vain helsinkiläisille, vaan se on tarjolla myös Helenin jakeluverkon ulkopuolisille asiakkaille.

Torstaina Fortum vastasi omalla samantyyppisellä mallillaan, jossa hinnan kiinteä perusosa on 18,99 senttiä kilowattitunnilta. Kahden vuoden määräaikaista sopimusta tarjotaan sekä Fortumin nykyisille että uusille asiakkaille.

Lisäksi ainakin sähköyhtiö Väreellä on tarjolla samankaltainen sopimus, jossa kiinteä perushinta on yhdistetty muuttuvaan kulutusvaikutukseen.

Sähköyhtiöiden oman alueen asiakkaille räätälöimät sopimukset nousivat keskusteluun etenkin Kokkolan Energian hintakaton myötä. Lokakuussa käyttöön otettu hintakatto takaa, että sähkön hinta ilman arvonlisäveroa on enintään 16 senttiä kilowattitunnilta.

Joulu–huhtikuussa Kokkolan Energian asiakkaat maksavat sähköstä 17,60 senttiä kilowattitunnilta, jossa on mukana kymmenen prosentin arvonlisävero.

Hintakatto on voimassa vain Kokkolan alueen asiakkaille. Muutoksesta päätettyään Kokkolan Energia irtisanoi alueen ulkopuolisten asiakkaiden toistaiseksi voimassa olevat sopimukset.

Suurin osa suomalaisista saa vielä odottaa pääministeri Sanna Marinin (sd) hallituksen kaavailemaa sähkön hintakattoa. Se on tarkoitus valmistella alkuvuonna 2023.

Kuluttajaliitto on liputtanut voimakkaasti Kokkolan Energian hintakaton puolesta ja vaatinut, että vastaavanlaisia päätöksiä pitäisi tehdä sähköyhtiöissä eri puolilla Suomea.

Sähköyhtiöt ovat kuitenkin keskenään hyvin erilaisissa tilanteissa. Esimerkiksi oman sähköntuotannon määrä vaihtelee paljon yhtiöstä toiseen.

Keravan Energialla oma tuotanto kattaa noin neljänneksen yhtiön myymästä sähköstä. Koska yhtiö ostaa valtaosan sähköstään markkinoilta, sillä on rajallisesti liikkumavaraa hintojen ja sopimusten osalta.

Keravan Energia tarjoaa oman alueensa eli Keravan ja Sipoon asukkaille kahden vuoden määräaikaista sähkösopimusta. Hinta on päivällä 25,73 senttiä kilowattitunnilta ja yöllä 11,44 senttiä kilowattitunnilta. Tuote on lanseerattu meneillään olevan energiakriisin vuoksi.

Kaikille asiakkaille myytävissä kiinteähintaisissa sopimuksissa hinnat ovat korkeampia, eli edullisempi tarjous on suunnattu Keravan Energian oman alueen kuluttajille.

”Tämä on jonkinnäköinen arvovalinta”, sanoo Keravan Energian toimitusjohtaja Jussi Lehto STT:lle.

Lehdon mukaan yhtiössä nähtiin jo keväällä, mihin sähkömarkkina on menossa, ja mietittiin, mitä olisi mahdollista tehdä.

”Toki halusimme miettiä myös sitä, että olisimme tehneet laajemmaltikin, mutta tavallaan reunaehdot johtivat tähän.”

Keravan Energia pyrkii Lehdon mukaan tukemaan yhtiön pääalueita mahdollisimman paljon.

”Me tähtäämme nollatulokseen ihan puhtaasti. Tulosta ei tehdä.”

Lehto sanoo, että paikallisille suunnatusta sähkösopimuksesta on tullut asiakkailta valtaosin hyvää palautetta.

”Mutta joukossa on myös negatiivista palautetta, että tämä ei olisi riittävää, että enemmänkin pitäisi pystyä tekemään.”

Hän sanoo ymmärtävänsä hyvin kuluttajia, jotka olivat vuosien ajan tottuneet ostamaan sähköä neljällä sentillä kilowattitunnilta tai halvemmallakin.

Lehdon mukaan sähkön hinnan ennustaminen on nyt erittäin vaikeaa. Epävarmuutta tuovat muun muassa Olkiluoto 3:n tilanne sekä lämpötilan ja tuuliolojen vaikutus.

”En itse jaksa uskoa, että sinne neljän sentin tasolle tullaan enää koskaan palaamaan.”

Tampereen Sähkölaitos puolestaan päätti antaa nykyisille asiakkailleen väliaikaisen alennuksen tammi-, helmi- ja maaliskuulle. Toistaiseksi voimassa olevien sopimusten hintaa lasketaan runsaalla kolmella sentillä kilowattitunnilta. Alennettu hinta on 26 senttiä kilowattitunnilta.

Tampereen Sähkölaitoksen alennusta ei siis ole rajattu alueellisesti, vaan se on suunnattu yhtiön nykyisille asiakkaille.

Asiakkuusjohtaja Mikko Erman mukaan Tampereen Sähkölaitos päätyi tarjoamaan alennusta nykyisille asiakkailleen, koska siten yhtiö pystyy hallitsemaan riskejään.

Alehintaisten sopimusten tarjoaminen kaikille tamperelaisille, siis myös uusille asiakkaille, olisi Erman mukaan johtanut siihen, ettei yhtiön hallinnassa olisi ollut, miten asiakasmäärä ja sähkön myyntivolyymi kasvaa. Seurauksena olisi voinut olla, ettei merkittävää osaa asiakkaille myytävästä sähköstä olisi suojattu etukäteen.

”Silloin olisimme tavallaan avanneet Pandoran lippaan, josta olisi voinut tulla aivan valtavia tappioita.”

Kokkolan malli ei Erman mukaan olisi ollut mitenkään realistinen vaihtoehto Tampereen Sähkölaitokselle, jonka oma sähköntuotanto kattaa myynnistä noin 30 prosenttia.

Erma uskoo, että asiakkaat ovat olleet suhteellisen tyytyväisiä Tampereen Sähkölaitoksen tarjoamaan alennukseen.

”Kyllähän sitä oli toivottu, että jokin alennus tulee”, Erma sanoo STT:lle.

Samalla hän toteaa, että alennettukin hinta on edelleen korkea, jos sitä verrataan vuoden tai kahden takaiseen.

”Osa on sitä mieltä, että hinnan pitäisi olla viisi senttiä, mutta siitä puuttuu kaikki realismi.”

Fakta

Sähköyhtiöiden tarjoamia hintoja paikallisille

Kokkolan Energia

”Toistaiseksi voimassa oleva sopimus, hinta joulu-huhtikuussa 17,60 snt/kWh.”

”Tarjolla vain Kokkolan alueen asiakkaille.”

Herrfors

”Toistaiseksi voimassa oleva sopimus, hinta vanhoille asiakkaille 8,03 snt/kWh ja uusille asiakkaille 17,74 snt/kWh.”

”Tarjolla uusille asiakkaille vain Herrforsin verkkoalueella Pietarsaaressa ja lähiseudun kunnissa.”

Keravan Energia

”Kahden vuoden määräaikainen sopimus, hinta päivällä 25,73 snt/kWh ja yöllä 11,44 snt/kWh.”

”Tarjolla vain Keravalla ja Sipoossa.”

Seinäjoen Energia

”Toistaiseksi voimassa oleva sopimus, hinta 13,57 snt/kWh.”

”Tarjolla vain Seinäjoen alueella.”

Porvoon Energia

”Kahden vuoden määräaikainen sopimus, hinta 22,62 snt/kWh

”Tarjolla vain Porvoon Sähköverkon alueella”

Faktan kaikki hinnat sisältävät arvonlisäveron 10 prosenttia.