Suomen ja Ruotsin välisen sähkö­yhteyden vika on korjattu, mutta uusi häiriö rajoittaa Viron-siirtoa

Ruotsin puolella havaittu vika rajajohtoyhteydessä saatiin korjatuksi torstaina. Samoihin aikoihin kerrottiin uudesta häiriöstä, joka rajoittaa Viron-siirtoa.

Erityisesti talvella sähköntuonti on tärkeää Suomen sähköjärjestelmän kannalta.

23.12.2022 11:31 | Päivitetty 23.12.2022 14:00

Suomen ja naapurimaiden sähkösiirtoyhteyksissä on ollut tällä viikolla häiriöitä.

Suomen ja Ruotsin välisen tärkeän rajajohtoyhteyden viankorjaus valmistui Fingridin mukaan torstaina alkuillasta. Sähkönsiirto jatkuu Suomen ja Ruotsin välillä.

Vika Suomen Petäjäskosken aseman ja Ruotsin Letsin välisellä rajajohtoyhteydellä havaittiin keskiviikkona.

Torstai-iltana Fingrid tiedotti myös, että Suomen ja Viron välisellä siirtoyhteydellä on vika, joka rajoittaa siirtoyhteyden tehon 80 prosenttiin normaalista kapasiteetista.

Kapasiteetista joudutaan rajoittamaan 130 megawattia 28. joulukuuta kello 6 saakka. Tuon jälkeen Estlink 2 -yhteydessä on siirtokeskeytys, joka jatkuu kello 17 saakka. Tuolla aikavälillä on tarkoitus korjata siirtorajoituksen aiheuttava vika.

Fingridin valvomopäällikkö Maarit Uusitalo kertoo, että Viron siirtokeskeytyksen aikataulu päätettiin ennen kuin oli tiedossa, milloin Ruotsin-yhteyden vian korjaus saadaan valmiiksi. Fingrid ei halunnut, että kahdessa siirtoyhteydessä on häiriö samaan aikaan.

Uusitalon mukaan tämän viikon vikatilanteissa ei epäillä minkäänlaista sabotaasia. Sähköjärjestelmä on kriittistä infrastruktuuria, ja Venäjän sota Ukrainassa voi herättää monissa ajatuksia mahdollisista vaikutusyrityksistä.

”Toki tämä on huono-onnista, että tapaukset sattuvat näin lähekkäin ajallisesti”, Uusitalo sanoo.

Ruotsissa vika siirtojohdossa oli fyysinen ja sen taustalla saattoivat olla sääolosuhteet. Uusitalon mukaan Viron tapauksessa tekninen vika pystyttiin havaitsemaan kameravalvonnassa.

Ennen näitä tapauksia sähkön siirtoyhteyksissä Suomesta ulkomaille oli häiriö kuukausi sitten, kun Viron ja Suomen välinen siirtoyhteys laukesi verkosta. Sitä edellisen kerran häiriö tapahtui elokuussa, jolloin Suomen ja Ruotsin välisessä merikaapelissa ilmeni vikaa.

Oikaisu 23.12.2022 kello 12.14: Otsikossa ja ingressissä puhuttiin aiemmin Viron-tuonnista, mutta Suomesta viedään Viroon sähköä, ei vain toisinpäin.

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita