Yleisin asunto­laina­korko nousi jälleen uuden raja­pyykin yli – näin muutos näkyy menoissasi

Vuoden euribor on noussut korkeammalle kuin kertaakaan sitten joulukuun 2008.

Suurin osa suomalaisten asuntolainojen viitekorko on sidottu 12 kuukauden euriboriin. Se tarkoittaa, että korko voi muuttua kerran vuodessa lainantarkistuspäivänä.

23.12.2022 13:53

Suomalaisten yleisin asuntolainan viitekorko eli 12 kuukauden euribor nousi perjantaina jälleen finanssikriisin jälkeisen ajan uusiin korkeuksiin. Perjantaina vuoden euribor oli jo 3,238 prosentissa. Vielä torstaina korko oli 3,192 prosentissa.

Korko nousi yli kolmen prosentin rajapyykin maanantaina, jolloin se kirjattiin 3,057 prosenttiin.

Viimeksi vuoden euribor on ollut yli 3,2 prosenttia joulukuussa 2008. Korko oli korkeimmillaan noin 5,5 prosentissa lokakuussa 2008, jonka jälkeen se lähti nopeaan laskuun. Miinukselle korko kääntyi alkuvuodesta 2016 ja plussalle jälleen huhtikuussa 2022.

Korkojen tuleva kehitys riippuu Euroopan keskuspankin (EKP) päätöksistä, jotka ohjailevat myös korkojen markkinahinnoittelua. Viime torstaina EKP päätti nostaa ohjauskorkoaan ja samalla yllätti markkinat viestimällä, että koronnostoja täytyy jatkaa pidempään kuin markkinoilla on odotettu.

Koronnostojen tavoitteena on saada inflaatio kuriin. Perjantaina julkaistu euroalueen lopullinen kuluttajahintaindeksi kertoi, että marraskuussa inflaatio oli 10,1 prosenttia. Ennakkotietojen mukaan inflaatio olisi ollut tasan 10 prosenttia.

Lokakuussa euroalueen inflaatio oli 10,6 prosenttia, joten hintojen nousu on hidastumassa lievästi. Inflaatio on kuitenkin edelleen reippaasti korkeammalla kuin keskuspankki haluaisi.

Korkoihin vaikuttaa siis se, miten EKP:n nostot toteutuvat. Jos taloustilanne heikkenee odotettua nopeammin ja syvemmin, voivat korot lähteä laskuun. Jos taas inflaatio ei hellitä eikä talous romahda, voivat korot nousta nyt ennakoitua korkeammallekin.