Puhelinverkot saattavat lamaantua Ericssonin ja Nokian vetäytyessä

Uutistoimisto Reutersin lähteiden mukaan odotettavissa on tiedonsiirron hidastuminen ja katkeilevia puheluita.

Venäjän toiseksi suurimman teleoperaattorin Megafonin myymälä Gum-tavaratalossa Moskovassa.

26.12.2022 9:04 | Päivitetty 26.12.2022 9:54

Tietoliikenneyhteydet Venäjällä saattavat pitkän ajan kuluessa jopa lamaantua, koska verkkolaitteita valmistavat Ericsson ja Nokia lopettavat toimintansa maassa vuoden lopussa.

Viisi tietoliikennealan johtajaa ja muut lähteet arvioivat uutistoimisto Reutersille, että näköpiirissä on tiedonsiirron hidastuminen, katkeilevia puheluja sekä puheluita, jotka eivät yhdisty lainkaan.

Reutersin lähteiden mukaan häiriöt johtuvat siitä, että teleoperaattoreilla ei ole vuodenvaihteen jälkeen enää mahdollisuutta päivittää verkkojensa ohjelmistoja ja niillä alkaa olla pian pulaa myös verkkolaitteista.

Venäjällä käytössä olevista tukiasemista on Reutersin mukaan 50 prosenttia joko Ericssonin tai Nokian. Lisäksi yhtiöt ovat myyneet venäläisille teleoperaattoreille runsaasti muita verkkolaitteita ja optisia verkkoja.

Ilman ohjelmistopäivityksiä verkon eri tekniset osa-alueet eivät enää toimi yhdessä.

”Työskentelemme vuoden loppua kohti, jolloin kaikki poikkeukset [pakotteisiin] raukeavat”, sanoi Ericssonin talous- ja rahoitusjohtaja Carl Mellander Reutersille.

Ruotsin viranomaiset ovat myöntäneet Ericssonille poikkeuksia pakotteiden noudattamisessa vuoden loppuun saakka.

”Meidän lähtö [Venäjältä] on valmistumassa. Emme aio toimittaa mitään Venäjälle”, sanoi Nokian toimitusjohtaja Pekka Lundmark Reutersille.

Venäjän liiketoiminnan osuus Nokian viime vuoden 22 miljardin euron liikevaihdosta oli alle kaksi prosenttia. Nokia kirjasi alkuvuoden tulokseensa 104 miljoonan euron varauksen Venäjältä vetäytymisen takia.

Molemmat yhtiöt tuomitsivat Venäjän Ukrainassa aloittamana hyökkäyssodan jo viime keväänä.

Lue lisää: Nokia vetäytyy Venäjältä

Reutersin lähteiden mukaan viestiliikenteen kangertelu alkaa maaseudulla, sillä teleoperaattorit keskittävät voimavarojaan verkkojen toiminnan turvaamiseen kaupungeissa. Kun verkkoihin ei voi tehdä ohjelmistopäivityksiä, ne ovat haavoittuvaisia myös verkkohyökkäyksille.

Venäjän digitaalisen kehityksen, viestinnän ja massamedian ministeriö kertoi uutistoimisto Tassille, että Venäjällä ei ole pulaa verkkolaitteista. Ministeriön mukaan Ericssonin ja Nokian vetäytyminen ei aiheuta häiriöitä televiestintäpalveluihin.

Ministeri Maksut Šadajev sanoi aiemmin tällä viikolla, että neljä teleoperaattoria aikoo ostaa venäläisiä verkkolaitteita sadan miljardin ruplan eli 1,3 miljardin euron arvosta.

Venäjän hallitus on jo pidempään pyrkinyt edistämään venäläisten yhtiöiden laitteiden ja ohjelmistojen käyttöä teleoperaattoreiden verkoissa.

Venäjällä toimivista teleoperaattoreista suurin, MTS, kieltäytyi vastamaan Reutersin kysymyksiin tietoliikenteen mahdollisista ongelmista. Teleoperaattoreista Megafon, Beeline ja Tele 2 eivät vastanneet kommenttipyyntöihin.

Kiinalainen Huawei on Reutersin kolmen asiasta perillä olevan lähteen mukaan myös keskeyttänyt uusien laitteiden myymisen Venäjälle. Yhtiö on kuitenkin jatkanut ohjelmistopäivitysten ja verkkojen ylläpitopalveluiden tarjoamista venäläisille teleoperaattoreille.

Huaweilla oli Venäjällä Reutersin mukaan runsaan kolmanneksen markkinaosuus viime vuonna.

Oikaisu 26.12.2022 kello 9.54: Toisin kuin artikkelissa kerrottiin, neljä teleoperaattoria aikoo ostaa venäläisiä verkkolaitteita sadan miljardin ruplan ei sadan miljardin dollarin arvosta.