FT: Koronavirus­pandemia Kiinassa uhkaa yhä enemmän Applen liiketoimintaa

Kiinassa on havaittu joulukuun kolmen ensimmäisen viikon aikana 250 miljoonaa koronavirustartuntaa, kertovat viestimet.

Applen suuri myymälä Shanghaissa.

25.12.2022 15:33

Koronavirustartuntojen lisääntyminen Kiinassa uhkaa yhä enemmän tietokoneita ja puhelimia valmistavan Applen liiketoimintaa, kertoo sanomalehti Financial Times (FT).

Applen sopimusvalmistaja Foxconn on siirtänyt tuotantoaan Zhengzhousta ​​muille tehtailleen eri puolilla Kiinaa, arvioi sveitsiläinen UBS-pankki. Foxconnin suuri tehdasalue Zhengzhoussa tunnetaan ”Iphone-kaupunkina”.

Apple on yrittänyt komponenttien valmistajien kanssa lyhentää puhelimien toimitusaikoja, UBS arvioi. Yhdysvalloissa kuluttajat ovat joutuneet odottamaan kalleimpia puhelinmalleja 23 päivää.

Joulukuun kolmen ensimmäisen viikon aikana Kiinassa on havaittu terveysviranomaisten mukaan 250 miljoonaa koronavirustartuntaa, koska rajoituksia on kevennetty.

”Näköpiirissä on, että [työntekijöiden] poissaolot vaikuttavat moniin toimintoihin tehtaiden lisäksi myös varastoinnissa, jakelussa ja kuljetuksessa ”, sanoi yhdysvaltalaisen tutkimusyhtiön Resilincin toimitusjohtaja Bindiya Vakil Financial Timesille.

Apple varoitti jo marraskuun alussa uusien ja kalleimpien puhelinmalliensa viivästymisestä merkittävien tuotantohäiriöiden takia.

Konsulttiyhtiö Asymcon analyytikko Horace Dediu arvioi Financial Timesille, että Applen viime kuukausien tuotanto-ongelmia saattaa seurata kysyntäkriisi Kiinassa kuluttajien muuttaessa kulutustottumuksiaan.

"Heikon immuniteetin ja minimaalisten turvaverkkojen takia kiinalaiset kuluttajat voivat välttää suuria ostoksia ensi vuonna.”

Applen liikevaihdosta viidesosa tulee Kiinasta, joka on pidempään ollut yhtiön kasvumarkkinoista tärkeimpiä.

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita