Suursijoittaja Christer Gardell: Ruotsin pitää liittyä euroon

Gardellin mukaan ajatus siitä, että heikko valuutta hyödyttää vientiä, ei toimi enää nykyään.

Christer Gardell on sijoitusyhtiö Cevian Capitalin perustaja ja toimitusjohtaja.

26.12.2022 16:02

Ruotsin pitäisi luopua kruunusta ja ottaa käyttöön euro, sanoo ruotsalainen sijoittaja Christer Gardell. Asiasta kertoo ruotsalaislehti Svenska Dagbladet.

Gardell on sijoitusyhtiö Cevian Capitalin perustaja ja toimitusjohtaja. Hän on yksi Nordean merkittävistä osakkeenomistajista ja istuu myös suomalaisen Metso Outotecin hallituksessa.

Gardell kuvailee kruunua SvD:n haastattelussa varsin ronskein sanakääntein.

”Kruunu on paskavaluutta”, Gardell sanoo lehdelle.

Gardell on aiemmin tunnettu euron vastustajana. Hän vastusti yhteisvaluuttaan liittymistä vuoden 2003 kansanäänestyksessä.

Gardell kertoo tulleensa siihen lopputulokseen, että kruunu on liian pieni, ja siksi Ruotsin valuuttamarkkinoilla on liian vähän likviditeettiä. Tämä johtaa Gardellin mukaan siihen, että Ruotsin-markkinat nähdään sijoitusriskinä.

SvD kirjoittaa, että oman valuutan säilyttämistä on usein perusteltu Ruotsissa sillä, että toimii ”kuin turvatyyny”. Kun kruunu on heikko, se tekee ruotsalaisista tavaroista ja palveluista halvempia ja auttaa siten ruotsalaisia ​​yrityksiä kilpailussa maailmanmarkkinoilla.

Gardellin mukaan tämä ajattelutapa toimi 20– 30 vuotta sitten, mutta ei enää.

”Silloin tuotteet valmistettiin täällä, ja ne kuljetettiin laivoilla maailmalle. Nykyään tehtaita on ympäri maailmaa”, Gardell sanoo lehdelle.

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita