WSJ: Sirupula alkaa helpottaa, ja siksi uuden tietokoneen voi nyt saada halvalla

Tietokonevalmistaja HP:n mukaan pc-tietokoneita voi nyt löytää poikkeuksellisen edullisesti.

Suuret siruvalmistajat kertovat, että sirujen kysyntä on laskenut huomattavasti. Sonyn Playstation 5 -pelikonsolin ostaminen on silti Suomessa yhä vaikeaa.

27.12.2022 16:37

Maailmaa koronaviruspandemian jälkimainingeissa piinannut sirupula alkaa näyttää helpottamisen merkkejä, uutisoi amerikkalainen talouslehti The Wall Street Journal.

Lehden mukaan useiden suurien siruvalmistajien varastot ovat nyt poikkeuksellisen täynnä.

Esimerkiksi muistisiruja valmistava Micron Technology kertoi viime viikolla, että se aikoo vähentää henkilöstönsä määrää 10 prosentilla ensi vuoden aikana. Yhtiöllä oli syyskuun alussa noin 48 000 työntekijää maailmanlaajuisesti. Irtisanomisten syy on sirujen heikentynyt kysyntä.

”Kysynnän ja tarjonnan epäsuhdasta johtuen, uskomme kannattavuuteemme kohdistuvan haasteita koko vuoden 2023 ajan”, sanoi yhtiön toimitusjohtaja Sanjay Mehrotra viime keskiviikkona uutistoimisto Reutersin mukaan.

Sirupulan helpottaminen johtuu talouden yleisestä alhosta. Hintojen ja korkojen nousun takia ihmisillä on aiempaa vähemmän rahaa kulutettavanaan. Se on vähentänyt elektroniikan kysyntää ja sitä kautta myös helpottanut sirupulaa.

Esimerkiksi Suomessa kuluttajahinnat olivat marraskuussa 9,1 prosenttia vuodentakaista korkeammat. Tiistaina asuntolainojen yleisin viitekorko, vuoden euribor noteerattiin jo 3,265 prosenttiin.

Puolijohteista tuli koronan jälkimainingeissa suuri pula, kun ihmiset joutuivat koronasulkujen takia lukkiutumaan koteihinsa. Samalla esimerkiksi näytönohjainten ja uusimpien pelikonsolien kysyntä kasvoi roimasti.

Puolijohdepulan helpottaminen saattaa olla onnenpotku kuluttajille, joita yleinen hintanousu ei satuta, sillä esimerkiksi kannettavan tietokoneen voi nyt saada ostettua vuodentakaista halvemmalla.

Esimerkiksi kaksi suurinta pc-tietokoneiden valmistajaa HP ja Dell Techonologies ovat sanoneet, että niiden tuotteiden kysyntä on laskenut pandemian alusta selvästi.

HP:n toimitusjohtaja Enrique Loresin mukaan kuluttajille suunnattuja pc-tietokoneita löytyy yhtiön varastoista todennäköisesti poikkeuksellisen paljon ainakin ensi vuoden puoliväliin saakka.

”Meillä on etenkin kuluttajapuolella suuret varannot. Se näkyy aggressiivisena hinnoitteluna, sillä kaikki toimijat haluavat varastoistaan eroon”, Lores sanoi WSJ:n mukaan sijoittajatapaamisessa joulukuussa.

Myös Dell on välittänyt vastaavaa viestiä.

Toisaalta sirupulan helpottaminen ei välttämättä näy vielä hetkeen Suomessa. Esimerkiksi Sonyn Playstation 5-pelikonsolin ostaminen on Suomessa yhä vähintäänkin todella vaikeaa.

Tiistaina monet suomalaiset verkkokaupat kertoivat, ettei tuotetta ole heikon saatavuuden takia ostettavissa.

Myös autoteollisuus on kärsinyt sirupulasta. Puolijohteiden pitkät saatavuusajat ovat viivästyttäneet etenkin sähköautojen toimitusaikoja.

Esimerkiksi uutta sähköautoa saattaa joutua odottamaan yli vuoden.

Talouslehti Financial Times uutisoi viime viikolla, että autoteollisuus saattaa joutua kärsimään sirupulasta vielä ensi vuoden loppuun saakka.

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita