Tiktok kiellettiin Yhdysvaltain edustajain­huoneen puhelimista

Edustajainhuoneen hallinto kielsi kiinalaisen videosovellus Tiktokin käytön jäseniensä ja työntekijöidensä työpuhelimilla.

Yhdysvaltain edustajain­huoneen jäsenien puhelimista kiellettiin Tiktok-videosovellus.

28.12.2022 16:01

Yhdysvaltain kongressin edustajainhuoneen hallinnollinen johto on kieltänyt kiinalaisen videosovellus Tiktokin käytön jäseniensä ja työntekijöidensä työpuhelimilla.

Hallinnollinen johtaja Catherine Szpindor tiedotti edustajia sovelluksen käyttökiellosta tiistaina, kertovat uutistoimisto Reuters sekä yhdysvaltalainen NBC News.

Viestissä edustajille kerrottiin, että heihin oltaisiin erikseen yhteydessä sovelluksen poistosta ja että sen asentaminen ei ole enää sallittua.

Szpindorin mukaan Tiktok muodostaa ”suuren riskin monista turvallisuussyistä.”

Tiktokin edustajat eivät ole vastanneet Reutersin tai NBC:n kommenttipyyntöihin.

Viime viikolla Yhdysvalloissa hyväksytty 1,7 biljoonan dollarin rahoituspaketti sisältää myös maininnan Tiktokin käyttökiellosta liittovaltion laitteista. Se tulee voimaan kun presidentti Joe Biden allekirjoittaa sen.

Edustajainhuoneen hallinnollisen johtajan tiedottaja kertoo Reutersille, että edustajainhuoneen jäsenille haluttiin samansisältöinen kielto.

Republikaanisenaattori Marco Rubio on myös tehnyt lainsäädäntöaloitteen, jolla Tiktok kiellettäisiin Yhdysvalloissa kokonaan.

Yhdeksäntoista Yhdysvaltain osavaltiota on kieltänyt Tiktokin käytön tietoturvasyistä osavaltioiden työntekijöiltä. Uskotaan, että Kiinan hallinto käyttää sovellusta yhdysvaltain kansalaisten seuraamiseen ja sisällön sensuroimiseen.

Yhdysvaltain liittovaltion poliisin FBI:n johtaja Christopher Wray varoitti kongressin jäseniä syksyisten välivaalien jälkeen, että kiinalaishallinto voi käyttää Tiktokia vakoilutarkoituksessa.

Viime viikolla talouslehti Forbes uutisoi, että Tiktokin emoyhtiö Bytedance oli käyttänyt sovellusta sen sekä Buzzfeedin ja Financial Timesin toimittajien vakoiluun.

Myös tietoturva-asiantuntijat ovat suositelleet poistamaan sovelluksen. HS kertoi elokuussa seurantakoodista, joka voi monitoroida kaikki käyttäjän Tiktokissa tekemät näppäilyt, mukaan lukien salasanat, luottokorttitiedot ja yksittäiset napautukset, kuten linkkien avaamiset. Riski koskee erityisesti Apple-laitteiden Tiktok-sovellusta.

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita