Venäjä haluaa laillistaa maasta lähteneiden länsi­yritysten ohjelmistojen luvattoman käytön

Venäläislehti Kommersantin tietojen mukaan Venäjällä valmistellaan maasta lähteneiden ulkomaisten yritysten ohjelmistojen pakkolisensointia.

Monet venäläisyritykset eivät pysty uusimaan ohjelmistolisenssejään, sillä niiden ulkomainen kehittäjä on lähtenyt maasta Venäjän hyökkäyssodan vuoksi.

29.12.2022 15:42

Venäjän hallitus haluaa määritellä ”erityisehdot” ohjelmistoille, jotka kehittäneet ulkomaalaiset yritykset ovat poistuneet Venäjän markkinoilta.

Asiasta kertoo venäläislehti Kommersant. Lehti viittaa kirjeeseen, jonka on kirjoittanut osastonjohtaja Dmitri Nikitin digitaalisen kehityksen ministeriöstä. Asiasta uutisoivat myös valtio-omisteinen uutistoimisto Ria Novosti ja maanpaossa toimiva verkkojulkaisu Meduza.

Useiden Kommersantin lähteiden mukaan ministeriössä keskustellaan lakiehdotuksesta, joka tekisi ulkomaisten ohjelmistojen luvattomasta käytöstä sallittua, jos yritykset ovat lopettaneet ohjelmiensa tukemisen ja päivittämisen Venäjällä. Lakiehdotuksessa esitetään muun muassa ohjelmistojen pakkolisensoinnin käyttöönottoa.

Dmitri Nikitin kirjoitti Kommersantin mukaan 12. joulukuuta kirjeen, jonka mukaan ulkomaisten ohjelmistojen käyttökysymys ”on erityisen ajankohtainen ja vaatii sääntelyä” ulkomaisten ohjelmistokehittäjien poistuttua Venäjän markkinoilta.

Kommersantin tietojen mukaan apulaisministeri Maksim Paršin sanoi kokouksessa keskiviikkona, että valmistelussa olisi kyse erillisestä lakialoitteesta. Ministeriö ei kommentoinut lehdelle aloitetta koskevia tietoja.

Digitaalisesta kehityksestä vastaava ministeri Maksut Šadajev totesi keskiviikkona it-alan verkkoseminaarissa, että Venäjän tulisi luoda olosuhteet, joissa venäläisyritykset voisivat käyttää ulkomaisia ​​ohjelmistoja.

”Liike-elämä ei ole syypää siihen, että [ohjelmistojen] kehittäjä lähti maasta ja lisenssien uusiminen on mahdotonta”, ministeri sanoi Kommersantin mukaan.

Lukuisat länsiyritykset ovat lähteneet Venäjältä maan aloitettua suurhyökkäyksensä Ukrainaan viime helmikuussa. Lähtijöiden joukossa ovat esimerkiksi Adobe, SAP ja Microsoft, joka on tosin hiljattain palauttanut Windows-käyttöjärjestelmän latausmahdollisuuden Venäjälle, Meduza kertoo.

HS kertoi aiemmin tällä viikolla, että Reutersin lähteiden mukaan tietoliikenneyhteydet Venäjällä saattavat pitkän ajan kuluessa jopa lamaantua, koska verkkolaitteita valmistavat Ericsson ja Nokia lopettavat toimintansa maassa vuoden lopussa.

Teleoperaattoreilla ole vuodenvaihteen jälkeen enää mahdollisuutta päivittää verkkojensa ohjelmistoja.

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita