Venäjä pelkää aivovuotoa Natoon, painostaa it-osaajia palaamaan lain avulla

Etätyölain avulla yritetään kieltää ulkomailta käsin tehtävä etätyö joidenkin ammattiryhmien osalta. Pelkona on, että osaajat saattavat päätyä työskentelemään Nato-maille.

Verotuksen kiristystä on pohdittu niiden henkilöiden kohdalla, jotka työskentelevät ulkomailta käsin venäläisille yrityksille.

2.1. 14:32

Venäjä yrittää saada ulkomailla työskenteleviä tietotekniikka-alan osaajia palaamaan takaisin Venäjälle lainsäädännön avulla.

Venäjä arvioi, että tällä hetkellä 100 000 tietotekniikka-alan osaajaa tekee töitä venäläisille yrityksille ulkomailta käsin. Uutistoimisto Reutersin mukaan etätyölain avulla yritetään kieltää etätyön tekeminen joidenkin ammattiryhmien kohdalla.

Osa lainsäätäjistä pelkää, että tietotekniikka-alan ammattilaisia saattaa päätyä työskentelemään Nato-maille. Lisäksi pelkona on, että nämä työntekijät voivat jakaa vahingossa arkaluontoisia turvallisuutta koskevia tietoja Venäjästä. Tämän vuoksi lainsäätäjät ovat ehdottaneet, että jotkut tietotekniikka-alan asiantuntijat eivät saisi poistua Venäjältä.

Ihmisiä saatetaan myös yrittää saada palaamaan maahan verotuksen avulla. Venäjän parlamentin alahuoneen duuman puhemies Vjatšeslav Volodin on sanonut haluavansa korottaa ulkomailta käsin työskentelevien verotusta.

Venäjän digiministeriö totesi joulukuussa, että täysi kielto voisi vaikuttaa kielteisesti venäläisten tietotekniikka-alan yritysten kilpailukykyyn ja tehokkuuteen. Sen mukaan lopulta se yritys, joka pystyy houkuttelemaan lahjakkaimmat työntekijät itselleen, voittaa. Kilpailu käydään sekä venäläisten että ulkomaalaisten yritysten välillä.

Monet nuoret venäläiset ovat muuttaneet työskentelemään muun muassa Latviaan, Georgiaan ja Armeniaan. Osa on myös lähtenyt kauemmas, esimerkiksi Argentiinaan.

Tietotekniikka-alan asiantuntijana työskentelevä Roman Tulnov kertoo, ettei hän aio palata Venäjälle. Hän oli jo aiemmin pohtinut Venäjältä lähtemistä, mutta Venäjän aloitettua hyökkäyssotansa Ukrainassa 24. helmikuuta 2022 asia selkiytyi hänelle.

Tulnov jatkoi kuitenkin samassa työpaikassa työskentelyä, mutta tekee töitä eri aikavyöhykkeeltä käsin.

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita