Sähkön hinta kallistui vain hieman joulu­kuussa – vertaa laskurilla omaa sopimustasi muihin

HS:n laskurilla voit verrata sähkösopimustasi tarjolla oleviin vaihtoehtoihin.

Pörssisähkö oli joulukuun viimeisinä päivinä välillä lähes ilmaista.

2.1. 14:22

Lauha loppuvuosi, tuulinen sää sekä Olkiluodon kolmosreaktorin saaminen koekäyttöön laskivat pörssisähkön joulukuun keskihintaa tuntuvasti.

Sähkön keskimääräinen päivähinta sähköpörssi Nordpoolissa oli viime kuussa 27,1 senttiä kilowattitunnilta. Joulukuu oli sähkön hinnan suhteen kaksijakoinen: vielä kuun alkupuolella päiväkohtainen keskihinta huiteli kalleimmillaan liki 50 sentissä, kun vuodenvaihteessa hinta kävi lähellä nollaa.

Lopulta joulukuun keskihinta nousi vain vajaalla kolmella sentillä marraskuusta.

Tällä viikolla hinta todennäköisesti nousee ainakin jonkin verran pakkasten kiristyessä ja tuulten tyyntyessä. Ilmatieteen laitoksen mukaan energiasää on loppuviikosta jopa erittäin huono.

Lue lisää: Energiasää muuttuu erittäin huonoksi: Perjantai ja lauantai kriittisiä päiviä

Maanantaina ja tiistaina pörssisähkön keskihinta on ollut yhä maltillinen, hieman alle 15 senttiä kilowattitunnilta.

Halventunut sähkön hinta näkyy myös muissa sähkösopimus­tyypeissä. Halvin kiinteähintainen sopimus Energiaviraston sähkönhintavertailussa maksaa tällä hetkellä 22,4 senttiä kilowattitunnilta. Tarjous on KSS Energian. Sopimus on kaksivuotinen, joten hintaan sitoutuu todella pitkäksi aikaa.

Useat sähköyhtiöt ovat tuoneet markkinoille myös uudentyyppisiä sähkösopimuksia, jotka ovat yhdistelmä kiinteähintaista sopimusta ja pörssisähköä.

HS kävi vuoden vaihteessa läpi, miten hinta määräytyy Helenin uudessa kuuden kuukauden määräaikaisessa sopimuksessa.

Lue lisää: HS laski Helenin uuden sähkö­sopimuksen hinnan – ja testasi sitä pörssi­sähkön ”kauhu­skenaariolla”

Alla olevalla laskurilla voit verrata sähkösopimuksesi hintaa pörssisähköön sillä oletuksella, että sen hinta olisi joulukuun keskimääräinen päivä­hinta. Todellisuudessa hinta vaihtelee tunneittain, eikä tulevasta hintatasosta ole tietoa.

Laskuri tekee vertailun myös tämän hetken halvimpaan määräaikaiseen ja toistaiseksi voimassa olevaan sähkösopimus­tarjoukseen. Laskurissa on huomioitu joulu–huhtikuussa voimassa oleva arvonlisäveron alennus.

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita