Opintolainojen korot nousivat huimasti – OP:lla korko saattoi nousta 1 895-kertaiseksi

OP-ryhmä lisää korkojen tarkistusten yhteydessä opintolainan korkoon koko euriborin vuosinousun. Se nostaa nyt korkoja, kun vuosi sitten korko oli tukevasti negatiivinen.

Opintolainojen korot nousivat vuodenvaihteessa.

9.1. 2:00 | Päivitetty 9.1. 6:43

Osa opintovelallisista törmäsi vuodenvaihteessa opintolainansa rajuun koronnousuun.

Helsingin Sanomien näkemän, erään opintovelallisen saaman viestin mukaan asiakkaan luoton korko on asiakkaan velkaehtojen mukaisesti noussut joulukuun 31. päivä 3,791 prosenttiin, kun vanha korko oli 0,002 prosenttia.

Korko nousi siis hetkessä 1 895-kertaiseksi. Huimaa nousua selittää tosin se, että aiemmin korko oli käytännössä olematon.

Kyseisen henkilön opintolaina on otettu OP-ryhmältä.

Käytännössä esimerkkilaina on noussut koko 12 kuukauden euriborin nousun verran. Runsas vuosi sitten 30. joulukuuta vuoden euribor oli -0,498 prosenttia. Tasan vuotta myöhemmin korko oli 3,291 prosenttia. Korko nousi vuodessa 3,789 prosenttiyksikköä.

Näin on toimittu myös erään toisen OP:lta lainaa ottaneen opintovelallisen lainan kohdalla.

HS pyysi OP:lta kommenttia koronnostoon.

OP-ryhmä kommentoi asiaa sähköpostitse, jossa pankki kirjoittaa, ettei kommentoi yksittäisten asiakkaidensa lainoja.

Suurin osa OP-ryhmän myöntämistä opintolainoista on sidottu 12 kuukauden euriboriin. Euriboriin sidottuja lainoja nostetaan eniten elo- ja tammikuussa, joten myös korontarkistukset osuvat samoille kuukausille.

Opintolainan erityispiirre on se, että lainan korko pääomitetaan eli korko lisätään lainan pääomaan eli lainasummaan niin kauan, kun lainanottaja on oikeutettu opintotukeen, OP:n viestinnästä kerrotaan.

Lainanottajan ei siis opintojensa aikana tarvitse maksaa korkoja pankille, vaan ne lisätään takaisinmaksettavaan opintolainaan. Korko pääomitetaan opintotuen maksamisen ajalta ja vielä yhden lukukauden ajan viimeisen opintotukikuukauden jälkeen.

Opintolainan korkojen nousu näkyy asiakkaalle ainakin kahdella tavalla.

Korkojen nousu nostaa maksettavaa lainasummaa kokonaisuudessaan. Lisäksi korkojen nousu tulee ajankohtaiseksi silloin, kun korkoja pitää alkaa maksaa takaisin pankille – käytännössä siis silloin, kun viimeisestä opintotuen nostosta on kulunut lukukausi.

Korkojen nousun vaikutus omaan talouteen riippuu siitä, kuinka iso opintolaina on tuloihin verrattuna.

Suomen ylioppilaskuntien liitto (SYL) otti syyskuun alussa kantaa opintolainojen korkojen nousuun, jota se piti huolestuttavana. SYL ehdotti tuolloin opintolainoille korkokattoa tai vastaavaa korkosuojan, joka suojaisi opiskelijoilta tulevilta korkoriskeiltä.

Opintolainakanta on kaksinkertaistunut vuoden 2017 opintotukiuudistuksen jälkeen 5,5 miljardiin euroon. SYL:n mukaan lainakannan kasvu on kiihtynyt joka vuosi.

Liitto kertoi samalla, että nykyisistä yliopisto-opiskelijoista valtaosa odottaa henkilökohtaisen lainamääränsä olevan yli 20 000 euroa valmistumisen jälkeen.

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita