OP-ryhmä varoittaa yrittäjiä sähkökatkoista: Voivat houkutella rikollisia

Sähkökatko voi aiheuttaa myös murtovarkauden riskin, jos hälytys- ja valvontajärjestelmät eivät ole varavirtalähteiden piirissä.

Sähkökatkot haittaisivat toteutuessaan yritysten toimintakykyä.

2.1. 16:35

Suomalaisten on varauduttava tämän talven aikana mahdollisen sähköpulan aiheuttamiin sähkökatkoihin.

Kiertävät sähkökatkot saattaisivat vaikuttaa erityisesti kaupunkialueilla toimiviin kivijalkakauppoihin, ravintoloihin, pk-yrityksiin ja elintarvikeliikkeisiin, Pohjola Vakuutuksen yritysasiakkaiden omaisuudesta ja toiminnasta vastaava korvauspäällikkö Heikki Oksanen kertoo OP-ryhmän tiedotteessa.

”Todennäköisimmin lyhyt keskeytys sähkönjakelussa on kuitenkin haitoiltaan ja omaisuusvahingoiltaan yksittäiselle yritykselle maltillinen”, hän sanoo tiedotteessa.

Oksasen mukaan varotoimenpiteet vähentävät myös omaisuusvahinkojen riskiä.

”Laiterikkoja voi ennaltaehkäistä tarkistamalla kiinteistön ja laitteiden ylijännitesuojauksen. Sähköjen palautuessa on syytä varmistaa, että laitteet palautuvat toimintaan odotetusti. Jos sähkökatko uhkaa aiheuttaa omaisuusvahinkoa, tulisi mahdolliset vahingot pyrkiä minimoimaan”, hän sanoo.

Kaupat, ravintolat ja pienyritykset ovat haavoittuvimpia sähkökatkojen aiheuttamille vahingoille. Oksasen mukaan liiketoiminta voi tietyissä tilanteissa jopa keskeytyä sähkönjakelun ajaksi, jos kassa ei toimi ja varavirtaa ei ole saatavilla.

Sähkökatko voi aiheuttaa myös murtovarkauden riskin, jos hälytys- ja valvontajärjestelmät eivät ole varavirtalähteiden piirissä.

”Olemme tunnistaneet riskin, että sähkökatko saattaa lisätä rikosvahinkoja. Yrittäjän näkökulmasta jo ilmiön tiedostaminen ja varautuminen todennäköisesti ennaltaehkäisevät rikosvahinkoja”, hän sanoo tiedotteessa.

Etenkin tiiviillä asuinalueilla ja rakennusten kivijaloissa toimivien yritysten kannattaa varautua sähkönjakelun keskeytyksiin.

”Kaikki varautuminen auttaa vähintäänkin minimoimaan sähkökatkon aiheuttaman riesan”, Oksanen toteaa.

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita