Oligarkki Roman Abramovitšin vuosi oli täynnä epä­onnistumisia, ja omaisuuskin suli puoleen

Israelilais-venäläinen jättiomistaja Roman Abramovitš kärsi miljardien tappiot sen jälkeen, kun Venäjä helmikuun lopulla hyökkäsi Ukrainaan.

Venäläis-israelilainen miljardööri Roman Abramovitš heinäkuussa 2022.

2.1. 20:09

Juuri mikään ei mennyt venäläis-israelilaisen miljardööri Roman Abramovitšin, 56, suunnitelmien tai toiveiden mukaan vuonna 2022, kertoo uutistoimisto Bloomberg.

Abramovitš on jättiomistaja, sijoittaja ja kulttuurin rahoittaja.

Miljardöörin epäonni alkoi helmikuussa, kun Venäjä hyökkäsi Ukrainaan. Pian hyökkäyssodan alkamisen jälkeen Britannian hallitus asetti Abramovitšille talouspakotteita.

Abramovitšin varoja jäädytettiin ja hän joutui myymään arvokkaita Lontoon-omistuksiaan. Britannia jäädytti myös muiden oligarkkien varoja, mutta yksikään heistä ei ollut Abramovitšin kaltainen julkisuuden henkilö, Bloomberg kertoo. Brittihallitus katsoi kuitenkin, että heillä kaikilla on läheiset siteet Venäjän presidentti Vladimir Putiniin.

The Guardian kertoi huhtikuussa, että Ranskan edustalla sijaitsevalla Jerseyn saarella ollutta Abramovitšin omaisuutta jäädytettiin yli seitsemän miljardin dollarin eli noin 6,5 miljardin euron arvosta.

Lue lisää: Oligarkkien omaisuutta takavarikoitiin kymmenien miljardien eurojen arvosta Ranskassa – Mukana Roman Abramovitšin huvijahti, joka vaihtoi omistajaa sodan alkupäivänä

Britanniassa Abramovitš tunnetaan etenkin Englannin Valioliigassa pelaavan jalkapalloseura Chelsean omistajana, nyttemmin entisenä omistajana.

Venäjää vastaan asetetut pakotteet vaikuttivat keväällä koko Chelsean joukkueeseen. Niiden vuoksi joukkue ei voinut myydä lippuja otteluihin, se joutui sulkemaan oheistuotekauppansa eikä se voinut enää ostaa tai myydä pelaajia, BBC kertoi. Myös HS kirjoitti asiasta maaliskuussa.

Lue lisää: Oligarkki Roman Abramovitšin miljardiomaisuuden jäädytys saamassa sinetin – Portugalista voi vielä tulla Chelsea-omistajan uusi turvasatama

Lontoolaisseura nousi Abramovitšin omistusaikana yhdeksi Englannin menestyksekkäimmistä joukkueista. Abramovitš joutui kuitenkin pakkomyymään joukkueen toukokuussa yhdysvaltalaisen Todd Boehlyn johtamalle ryhmälle. Boehly on yhdysvaltalaisen baseballseura LA Dodgersin osaomistaja.

Sopimus oli arvoltaan 4,25 miljardia puntaa eli noin 4,97 miljardia euroa.

Lue lisää: Venäläisoligarkki Roman Abramovitš pakkomyi Chelsean miljardeilla

Ennen Chelsea-kauppoja ehti toki tapahtua muutakin.

Maaliskuun alussa Abramovitš osallistui Kiovassa järjestettyihin Venäjän ja Ukrainan aseleponeuvotteluihin. Tutkivien journalistien sivusto Bellingcat kertoi tuolloin Twitterissä, että kolme ihmistä sai myrkytysoireita neuvotteluiden jälkeen. Yksi heistä oli Abramovitš.

Lue lisää: Roman Abramovitš ja kaksi muuta neuvotteluihin osallistunutta saivat myrkytykseen viittaavia oireita, väittävät useat lähteet – USA:n tiedustelu ei usko kyseessä olleen myrkytys

The Wall Street Journalin mukaan Abramovitšin oireita olivat punaiset silmät, kivulias ja jatkuva kyynelehtiminen sekä kasvojen ja käsien ihon hilseily. WSJ:n lähteiden mukaan Abramovitš olisi oireiden takia menettänyt näkönsä muutamaksi tunniksi.

Nimetön yhdysvaltalaisviranomainen kertoi kuitenkin pian tapahtuneen jälkeen Reutersille, ettei kyseessä ollut myrkytys, vaan yhdysvaltalaistiedustelu uskoi oireiden johtuneen ympäristösyistä.

Bloombergin mukaan Abramovitšin varallisuus hupeni vuonna 2022 yli 50 prosenttia ja oli vuoden lopulla 7,8 miljardia dollaria eli noin 7,3 miljardia euroa. Osa siitä on epälikvidiä eli sellaista, mitä ei voida muuttaa rahaksi nopeasti.

Bloomberg kirjoittaa, ettei Abramovitš todennäköisesti koskaan pääse käsiksi Chelsean myyntituloihin. Myös Abramovitšin liikkumisvapautta on rajoitettu.

Bloomberg kävi juttuaan varten läpi yli kahdenkymmenen venäläismiljardöörin varallisuutta ja sen kehittymistä viime vuoden aikana. Abramovitšin omaisuus oli vähentynyt tästä joukosta eniten. Bloombergin mukaan osa selvityksessä olleista venäläisistä oli hankkinut omaisuutensa sen jälkeen, kun Venäjä 1990-luvulla yksityisti aiemmin valtion omistuksessa olleen teollisuuden.

Kaikkien juttua varten selvitettyjen miljardöörien yhteenlaskettu nettovarallisuus oli laskenut vuodessa lähes 95 miljardia dollaria eli vajaat 89 miljardia euroa. Heidän yhteenlaskettu varallisuutensa suli noin 330 miljoonalla dollarilla eli noin 309 miljoonalla eurolla päivässä sen jälkeen, kun Venäjä aloitti hyökkäyssodan Ukrainassa.

Abramovitšin edustaja ei vastannut Bloombergin jättämään kommenttipyyntöön.

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita