Inkoon kunnan johto iloitsee miljardi-investoinnista: ”Tällä tulee olemaan vaikutuksia kaikkeen”

Inkoo on 5 400 asukkaan kunta, johon norjalaisyhtiö suunnittelee neljän miljardin euron tehdashanketta.

Norjalainen Blastr Green Steel aikoo rakentaa terästehtaan Inkoon Joddböleen, Fortumin entisen kivihiilivoimalan maille. Kuvassa etualalla entisen voimalan maita, taustalla Inkoon satama ja lng-terminaalialus Exemplar.

3.1. 8:31 | Päivitetty 3.1. 9:21

Suomen historian suurimpiin kuuluva teollinen investointi on suuntautumassa Inkooseen, johon norjalainen Blastr Green Steel aikoo rakentaa terästehtaansa.

Länsi-Uudellamaalla sijaitsevan rannikkokunnan johto iloitsee investoinnista, joka on yhtiön alustavan arvion mukaan neljä miljardia euroa. Tehdas on määrä rakentaa Fortumin omistamalle teollisuusalueelle Joddbölessä.

Lue lisää: Norjalaisyhtiö valmistelee miljardien eurojen arvoista teräs­tehdasta Suomeen

Inkoon kunnanjohtaja Robert Nyman sanoo, että investointi edistää kunnan infrastruktuurin ja palvelujen kehitystä sekä lisää alueen tunnettuutta.

”Olemme ylpeitä, että Blastr on valinnut sijaintipaikakseen Inkoon. Hankkeella on valtava vaikutus Inkoon yhteiskunta­rakenteeseen pienen kokomme takia”, Nyman sanoo Business Finlandin tiedotteessa.

Inkoossa asuu noin 5 400 ihmistä. Blastr arvioi tehtaan työllistävän aikanaan 1 200 työntekijää.

Nyman sanoo HS:lle, että tässä vaiheessa on vaikea arvioida, mikä tehtaan vaikutus Inkoon asukasmäärään tulee lopulta olemaan ja kuinka iso osa tehtaan työntekijöistä varsinaisesti asettuu alueelle. Nymanin mukaan Inkoossa ollaan jo tehty kaavoitus- ja kehitystyötä asuntorakentamisen lisäämiseksi.

Hän toteaa, että nyt kun hanke on esitelty julkisesti, keskustelu myös alueellisesta kehityksestä voidaan aloittaa.

”Keskustelu avataan nyt, ja katsotaan, kuinka suureen sisäänmuuttoon meidän pitää varautua. Olemme jo valmiita hallittuun kasvuun”, Nyman sanoo.

Inkoon kunnanhallituksen puheenjohtaja Henrik Wickström (r) uskoo, että investointi voi käynnistää aivan uudenlaisen kehittämisvaiheen Inkoossa.

”Tämä ei ole iso päivä vain Inkoolle tai Länsi-Uudellemaalle, tämä on suuri päivä Suomelle. Tässä taloustilanteessa tällaiset uutiset tuovat toivoa paremmasta”, Wickström sanoo tiedotteessa.

Hän korostaa, että hankkeeseen liittyy vielä avoimia kysymyksiä, joita on tarkasteltava yhteistyössä kuntalaisten kanssa.

”Tällä tulee olemaan vaikutuksia kaikkeen – kouluihin, joukkoliikenteeseen, infrastruktuuriin, asumiseen ja moneen muuhun palveluun. Tämä on myös seudullisesti merkittävä asia. Meidän tulee tehdä yhteistyötä yli kuntarajojen”, Wickström sanoo.

Lue lisää: Elinkeinoministeri Lintilä: Norjalais­yrityksen jätti-investointi mahdollinen Suomen vihreän siirtymän vuoksi

Lopullinen investointipäätös tehtaasta on tarkoitus tehdä viimeistään vuoden 2025 alussa. Seuraavaksi valmistelutöihin kuuluu yhtiön toteuttama yksityiskohtainen kannattavuus­laskelma. Tehtaasta tehdään myös ympäristövaikutusten arviointi ennen toiminnan aloittamista.

”Teemme osaltamme kaikkemme, että Blastrin hanke toteutuu ja että voimme vastata näihin tarpeisiin”, kunnanjohtaja Nyman lisää.

Seuraavaksi hankkeen edistämiseksi on määrä hyväksyä alueen uusi kaavoitus tehtaan tarpeita varten. Nymanin mukaan kaavoitus on määrä hyväksyä tänä vuonna, aikaisintaan kesällä.

Alueelle on tulossa Nymanin mukaan ”valtavasti lisää rakennusoikeutta”. Lisäksi alueen infrastruktuuria on mietittävä laajemmin, kuten liikenteen ja myös sataman kehityksen kannalta.

Blastrin valitsemalla alueella on vahvat sähkön siirtoyhteydet, ja se sijaitsee syväsataman vieressä. Lng-terminaalialus Exemplar saapui samalle alueelle vuodenvaihteessa.

Blastrin suunnitelma on, että Inkoon terästehtaan raaka-aineena toimiva rautapelletti valmistetaan Norjassa, mistä se tuodaan meriteitse Inkooseen. Tehtaan valmistama teräs lähtee markkinoille merikuljetuksina.

Blastrin tavoitteena on aloittaa teräksen tuotanto Inkoossa vuoden 2026 loppuun mennessä.