Kiinteistö­maailma: Asunto­kauppa romahti joulukuussa

Kiinteistömaailma välitti liki puolet vähemmän vanhoja kohteita joulukuussa verrattuna vuotta aiempaan.

Vuoden 2021 joulukuu oli Kiinteistömaailman historian paras vanhojen kohteiden välityksessä. Nyt kauppojen määrä on vähentynyt nopeasti.

3.1. 10:48

Asuntomarkkinoiden nopea hiljeneminen näkyy kiinteistönvälittäjien tekemien kauppojen määrässä selvästi.

Lue lisää: OP: Asuntokauppa hyytyi joulukuussa poikkeuksellisesti

Kiinteistömaailma-ketjun välittämien vanhojen asuntojen ja kiinteistöjen määrä väheni selvästi joulukuussa toissa vuodesta. Vuonna 2021 Kiinteistömaailma teki yli 30-vuotisen historiansa parhaan joulukuun vanhojen kohteiden kaupassa.

Nyt joulukuussa ketju välitti 502 vanhaa kohdetta, kun taas edellisvuonna määrä oli 940. Määrä hupeni siis liki 47 prosenttia.

Yhteensä Kiinteistömaailma välitti 753 kohdetta, joista 15 oli uusia ja loput 236 vuokrakoteja. Edellisvuonna uusia kohteita oli 49 ja vuokrakoteja alle 200. Vuokranvälityksessä syntyikin Kiinteistömaailman mukaan noin 20 prosenttia kasvua joulukuussa edellisvuodesta.

Joulukuu on perinteisesti tavallista hiljaisempaa asuntokaupassa. Viimeisimmän joulukuun kauppamäärät vähenivät noin kahteen kolmasosaan tavallisista vuosista.

”Lokakuussa alkanutta tilannetta voi kuvata siten, että tarvevetoiset asunto- ja kiinteistökaupat tehdään, samoin kuin vuokrakodin vaihdot, mutta erityisesti sijoitusasuntokauppa on vaisua”, sanoo Kiinteistömaailman toimitusjohtaja Risto Kyhälä tiedotteessa.