Sähkölaskuihin voi saada verojen avulla heti helpotusta – laskuri kertoo, saatko tukea

Sähkölämmitteisessä omakotitalossa asuvat voivat saada apua sähkölaskujen maksamiseen, kun verokortin veroprosentti laskee.

Sähkövähennys vaikuttaa kotitalouksiin, joissa sähköenergian laskut ovat alkuvuonna keskimäärin yli 500 euroa.

3.1. 14:26

Vuoden alusta alkaen korkeisiin sähkölaskuihin voi saada verohelpotusta. Jos sähkölasku on keskimäärin yli 500 euroa kuukaudessa tammi-huhtikuun aikana, voi sähkövähennystä hakea välittömästi.

Sähkövähennystä ei saa sähkönsiirron laskuihin.

Sähkövähennyksestä voi hyötyä heti, kun hakee uutta verokorttia Omaveron kautta. Verohakemukseen ilmoitetaan arvio tammi-huhtikuun sähköenergian kuluista.

”Kun on tehnyt uuden verokortin, vähennys vaikuttaa siihen, kuinka paljon maksaa palkastaan veroja loppuvuonna”, sanoo Verohallinnon johtava veroasiantuntija Sami Varonen tiedotteessa.

Sähkönvähennystä voi saada, jos sähköenergian laskut ylittävät yhteensä 2000 euroa neljän kuukauden osalta. Vähennyksen suuruus on 60 prosenttia yli 2000 euroa menevästä summasta. Vähennystä voi saada korkeintaan 2400 euroa, jolloin neljän kuukauden sähkölaskuihin kuluisi yhteensä vähintään 6000 euroa.

Käytännössä sähkövähennys koskee sähkölämmitteisiä omakotitaloja, toteaa Verohallinnon ylitarkastaja Päivi Ylitalo.

Oma arvio sähkölaskun suuruudesta riittää verokortin hakemisen yhteydessä.

"Joulukuun sähkölasku kertoo hyvin, kuinka paljon sähköä on kulunut. Jos sähkösopimus säilyy samanlaisena, niin siitä saa hyvän pohjan arviolle”, Ylitalo toteaa.

Uutta verokorttia voi hakea myös esimerkiksi kesän kynnyksellä, kun alkuvuoden todelliset sähkömenot ovat selvillä. Toteutuneet sähkömenot voi ilmoittaa viimeistään esitäytetyn veroilmoituksen yhteydessä keväällä 2024.

Verohallinnon mukaan kannattaa hakea Kelan myöntämää sähkötukea, jos maksettavia veroja ei ole niin paljon, että henkilö hyötyisi vähennyksestä.