Tesla rysähti täysin tiistaina, ja se kertoo, että sijoittajat pelkäävät nyt taantumaa

Yhdysvaltain suurten teknologiajättien piti olla taantumalle immuuneja, mutta taantuman vaara näyttää nyt myös niille ilmeiseltä.

Teslan osake halpeni tiistaina poikkeuksellisen paljon.

4.1. 9:59

Yhdysvaltalaiset teknologiajätit ovat näyttäneet vuosien ajan lähes voittamattomilta, mutta viime kuukausien aikana niiden kehityskulku on muuttunut selvästi aiempaa epävarmemmaksi. Taantuma uhkaa toden teolla yhtiöitä.

Analyytikot laskevat ennusteitaan, osakekurssit laskevat ja uutisvirta on kääntynyt aiempaa negatiivisemmaksi.

Viimeisin isku teknologiaosakkeille tuli tiistaina. Sähköautoja valmistava Tesla julkaisi tiedot loka-joulukuun myyntimääristään, jotka jäivät sijoittajien odotuksista. Teslan osakekurssi putosi tiistaina yli 12 prosenttia.

Kyse on yhtiön suurimmasta päiväpudotuksesta yli kahteen vuoteen. 2020-luvulla Teslan suurin päiväsyöksy nähtiin syyskuussa 2020, jolloin yhtiön osake halpeni päivässä yli 21 prosenttia.

Teslan alkuvuoden tiedotteessa oli huomionarvoista muun muassa se, että yhtiö valmisti kymmeniä tuhansia autoja enemmän kuin toimitti niitä asiakkailleen. Tiedotteessa Tesla viittasi logistiikkaongelmiin eri puolilla maailmaa. Kysyntäongelmiakaan ei voi nykytietojen valossa sivuuttaa. Tesla myi autojaan vuoden lopulla tuntuvilla alennuksilla, eikä siltikään yltänyt Wall Streetin odottamiin myyntimääriin.

Tesla jäi tavoitteista paitsi vuoden lopulla myös koko viime vuoden aikana. Yhtiö tavoitteli viime vuonna alussa vielä 50 prosentin kasvua, mutta autojen myyntimäärä kasvoi lopulta 40 prosenttia.

Teslan osakekurssi on tippunut yli 70 prosenttia vuoden 2021 huipuista. Osakekurssi heikkeni yli 50 prosentilla loka–joulukuun aikana.

Sijoittajien luottamusta on tuskin lisännyt sekään, että Teslan toimitusjohtaja Elon Musk ja muut Teslan sisäpiiriläiset myivät miljardien eurojen edestä Tesla-osakkeitaan viime vuoden aikana. Pelkästään joulukuussa Musk myi osakkeitaan noin 3,5 miljardin euron edestä.

Teslan odotettua vaisumpien myyntilukujen lisäksi sijoittajat kavahtivat tiistaina myös tietoja Applen vaisusta tuotannosta.

Japanilainen Nikkei-lehti kertoi tiistaina, alihankkijat ovat toimittaneet Applelle selvästi odotettua vähemmän komponentteja ja muita osia. Teslan tapaan ei ole selvää, johtuuko tilanne Applen heikosta myynnistä vaiko ongelmista tuotannossa.

Applen osakekurssi notkahti eilen uutisen jälkeen lähes neljä prosenttia alaspäin.

Apple ja Tesla ovat molemmat riippuvaisia Kiinan tehdastuotannosta. Yhtiöt kärsivät viime vuonna Kiinan ankarista koronarajoituksista. Tällä hetkellä Kiinan teollisuus puolestaan kamppailee koronapandemian levitessä vauhdilla Kiinan väestössä.

Teslan ja Applen lisäksi monet muutkin teknologiajätit ovat kertoneet viime aikoina vaisuista tuloksista.

Yhdysvaltalaista nettimyyntiä heijasteleva Amazon kertoi syksyllä vaisusta näkymästä. Amazonin osakekurssi on tippunut sen jälkeen lähes kolmasosalla ja lähestyy jo kevään 2020 pohjalukemia.