Sähkö on torstaina edullista, vaikka pakkanen kiristyy – tästä on kyse

Tammikuussa sähkö on maksanut toistaiseksi keskimäärin hieman yli 10 senttiä kilowattitunnilta.

Suomi näyttäisi välttyvän sähköpulalta, vaikka pakkanen kiristyy loppuviikolla koko maassa.

4.1. 20:34 | Päivitetty 4.1. 20:58

Sähkö maksaa torstaina keskimäärin 12,3 senttiä kilowattitunnilta, vaikka pakkanen kiristyy.

Ilmatieteen laitoksen mukaan pakkanen kiristyy torstain vastaisena yönä. Lounais­saaristoon on ennustettu pakkasta jopa 10 astetta ja etelärannikolle 20 astetta. Perjantaiksi ja lauantaiksi Ilmatieteen laitoksen ennuste lupaa purevaa pakkasta koko maahan. Etelä-Suomessa pakkasta voi olla jopa 15-20 astetta, Etelä-Pohjanmaalta pohjoiseen mennessä pakkanen voi kiristyä jopa 25 asteeseen.

Lue lisää: Nyt kylmenee myös etelässä – ”Virtausten vuoksi pakkanen tuntuu todella purevalta”

Kiristyvä pakkanen lisää sähkönkulutusta. Sähkön hinnan kehitys kertoo kuitenkin, ettei hintoihin ole luvassa kovinkaan suuria muutoksia. Tammikuussa sähkö on maksanut toistaiseksi keskimäärin hieman yli 10 senttiä kilowattitunnilta.

Joulukuu oli sähkön hinnan suhteen kaksijakoinen, kun vielä kuun alkupuolella päiväkohtainen keskihinta huiteli kalleimmillaan liki 50 sentissä, mutta vuodenvaihteessa hinta kävi lähellä nollaa. Sähkö maksoi joulukuussa keskimäärin 27,1 senttiä kilowattitunnilta.

Sähkön hintaan ja riittävyyteen vaikuttavat muun muassa pakkaslukemat sekä Olkiluoto 3:n sähköntuotanto.

Kantaverkkoyhtiö Fingrid ennakoi, että sähkön pitäisi pakkasista huolimatta riittää, eikä myöskään kiertäviä sähkökatkoja näyttäisi olevan tulossa loppuviikosta.

Vaikka loppuviikon kylmimmät säät osuvat pyhäpäiville, Fingridin toimitusjohtajan Jukka Ruususen mukaan myös loppiaisen ajoittuminen perjantaille helpottaa tilannetta, koska teollisuus ja julkinen sektori ovat tuolloin suurilta osin kiinni. Hintaan vaikuttaa hänen mukaansa myös se, että pakkasennusteet ovat yhä maltillisia huolimatta siitä, että etelässäkin lukemat voivat käydä jopa 15 pakkasasteessa.

Sähkön riittävyyteen vaikuttaa myös Olkiluodon kolmosreaktorin koekäyttö, joka jatkuu viikonlopun yli.

Oikaisu 4.1. kello 20.58: Toisin kuin jutussa aiemmin virheellisesti kerrottiin, sähkö maksaa keskimäärin 12,3 senttiä kilowattitunnilta torstaina, ei keskiviikkona.

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita