Lämpöaalto laski maakaasun hintaa Euroopassa Venäjän hyökkäystä edeltävälle tasolle

Keski-Euroopan lämmin talvi on vähentänyt maakaasun kysyntää. Hinnat voivat pysyä alhaalla ja jopa laskea, jos Euroopassa lopputalvikin on leuto.

Venäjän sota Ukrainassa on saanut Euroopan maat keksimään vaihtoehtoja energiakriisin välttämiseksi. Suomen Inkooseen saapui vuodenvaihteessa lng-terminaalialus Exemplar.

5.1. 9:27

Maakaasu on halvimmillaan sitten Venäjän helmikuussa 2022 aloittaman sodan. Euroopan kaasufutuurin hinnat ovat laskeneet lokakuun lopun 2021 tasolle.

Keskiviikkona helmikuun toimituksen hinta TTF-pörssissä laski alimmillaan 64,22 euroon megawattitunnilta. Viime vuonna hinnat kävivät hetkellisesti jopa moninkertaisissa lukemissa sodan ja Venäjän kiristystoimien vuoksi.

Korkeimmillaan maakaasun hinta kävi elokuun lopulla yli 300 eurossa.

Syy hintojen laskuun on yksinkertainen: sää.

Euroopassa on ollut viime vuoden lopulla ja vuodenvaihteessa tavallista lämpimämpää. Vuoden lopussa uutisoitiin, että Euroopassa on poikkeuksellinen lämpöaalto, joka tuo Ranskaan, Saksaan ja Puolaan erityisen korkeita lämpötiloja.

Maakaasua käytetään Euroopassa muun muassa kotien lämmittämiseen, jonka tarve vähenee leutojen talvisäiden myötä.

Lämmön lisäksi energiatilannetta ovat helpottaneet tuulet.

Keskiviikkona Saksassa tehtiin jopa tuulivoimassa ennätys, kun tuotanto nousi 50 232 megawattiin. Suomessa tuulivoiman kokonaiskapasiteetti on muutama tuhat megawattia.

Leudommat säät ja runsaat tuulet ovatkin ”helpottaneet huolia kaasupulasta ja mahdollisista sähkökatkoista edetessämme vuoteen 2023”, arvioi energiakonsultointiin erikoistunut Inspired Energy -yhtiö uutistoimisto Bloombergin mukaan. Maakaasun hintojen arvioidaan myös voivan pudota vielä lisää, mikäli säät pysyttelevät leutoina.

Maakaasun hinnan laskeminen on hyvä merkki Euroopalle, johon on povattu historiallista energiakriisiä Venäjän sotatoimien ja vaikutustoimien vuoksi. Syyskuussa Venäjän johtaja Vladimir Putin uhkaili länsimaiden ”jäätyvän” kuin suden häntä venäläisessä kansantarussa.

Maakaasun kallis hinta on merkittävä syy yleisesti sähkön hintojen nousulle. Energian kohonneet hinnat ovat myös ruokkineet inflaatiota yleisesti, joten hintojen putoaminen on positiivinen merkki myös yleisesti taloudelle.

Seuraavaksi Euroopassa on mietittävä, miten kaasuvarastot saadaan täytettyä tämän talven jälkeen. Siksi päättäjät eivät halua kaasua tuhlattavan, vaikka siihen olisikin varaa.

Maakaasun hinta on yhä merkittävästi pitkän aikavälin keskiarvoa korkeampi. Vuosikausia kaasun hinta liikkui Euroopassa 20 euron molemmin puolin.